Нанков: Саботажът с ТОЛ системата е огромен, но ще я въведем

Николай Нанков призна, че ще има проблеми с движението около Владая

 

Фалшиви документи за решение на председателя на УС. Докладвали сме ги на който трябва, заяви министърът

 

Саботажът за ТОЛ системата е огромен, но значи сме на прав път, ще си я въведем и това е, заяви министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Той коментира темата пред журналисти, след като участва в Седмия дискусионен форум „Строителството през 2018 г. – перспективи и предизвикателства“.

„Фалшиви документи за решение на председателя на УС. Докладвали сме ги, на който трябва. Има независима комисия. Другата седмица АПИ ще отворят ценови оферти. Подведоха ви, че е излязло решение за класирани кандидати. Подписът беше хубаво фалшифициран. Участниците използваха и „ланския сняг“ да обжалват. Саботаж огромен. Има хора, които не искат да се случи. Нормално, значи сме си на прав път и ще си въведем ТОЛ системата и това e“, каза Нанков. Той подчерта, че очаква обжалване на процедурата. Според него, ако има такова, стартирането може да отнеме време и до началото на 2018 г.

Още в началото на август премиерът Бойко Борисов алармира за проблема, като заяви, че по “най-елементарните сметки”, от това, че нямаме ТОЛ система, държавата губи милион и половина на ден. Тогава той изчисли, че 25 хиляди ТИР-а са минали само за три дни и настоя да се подготвят законодателни промени, с които да се ограничи безкрайното обжалване на обществените поръчки.

“В момента, в който се произнесе КЗК, минута след това пристига жалба! Години наред! Обжалване, обжалване, обжалване, обжалване от „Суходолска“ №3. Проверихме жалбоподателя, той мете пред „Пирогов“, нали разбирате? Това е блокаж. Просто не можем да допускаме повече такива пари да се губят”, каза тогава премиерът.

Междувременно Николай Нанков коментира и пътната инфраструктура, като призна, че малко се е забавила източната дъга на софийското околовръстно шосе.

„С Владая ще имаме проблеми относно организацията на трафика. Ще изнесем Перник през автомагистрала „Люлин“. Правят се ремонти и трябва да се съобразяваме и с технологичните срокове и възможностите на фирмите изпълнители. Трябва да поддържаме тази пътна инфраструктура поне в задоволително състояние. Така е и с АМ „Хемус“, ще ме критикувате защо има постоянни тапи там. Наистина балансът е много тежък и на нас не ни е лесно. Опасен е този, който сега затворихме на 33 км преди дясната тръба на тунел „Витиня“ в посока София, както и този участък до село Разлив, на Потоп. Затворени са в момента“, обясни регионалният министър.

По думите му от бюджета на АПИ има средства, които не са достатъчни, но са за подобни неотложни дейности.

Ново държавно финансиране за саниране може би през 2019 г.

През 2018 г. ще се довършват започнати проекти по националната програма за саниране, а ново финансиране от държавния бюджет ще се иска евентуално през 2019 г.

През 2018 г. и 2019 г. трудно ще приключим със сградите, които понастоящем са одобрени с договор с Българската банка за развитие, с ресурса, който имаме, коментира пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Следващата година предстои изпълнението на поне още 700 сгради, имаме да изразходваме над 1,5 млрд. лева, изтъкна Нанков и добави, че в момента в процес на реализация са 606 сгради.

Министърът напомни, че се дебатира по това занапред програмата да стане със съфинансиране от страна на участниците в нея.