Наставникът на „Славата“ Владимир Димитров: Ще запазим гръбнака и с няколко нови попълнения ще направим отбор, който да се задържи при професионалистите

Футболистите на „Струмска слава“ и старши треньорът Владимир Димитров с купата и медалите
  • Имам уверението на ръководството, че ще направят всичко възможно да получим лиценз и още първия мач да домакинстваме в Радомир
Владимир Димитров с купата на първенец в Югозападната трета лига

Владимир Димитров е роден на 14.04.1972 г. в гр. Радомир. Спортува от дете. От 6-годишен е в школата на тогавашния „Червено знаме“ (Радомир). Първи треньор му е Аспарух Гюров. Почти цялата му кариера на футболист преминава в Радомир с изключение на 3 г. към края на състезателната му дейност, когато играе в отбора на „Витоша“ (Долна Диканя). От 10 години се е отдал на треньорската професия, като съответно води първо подготвителна група деца във „Витоша“ и след това юноши младша и старша възраст в „Струмска слава“. От пет години е при мъжете, като първо 2,5 години е помощник на Слави Кирилов и след това 2,5 години е старши треньор. Притежава лиценз Б.

След приключване на първенството на ЮЗ трета лига старши треньорът на „Струмска слава“ (Радомир) Владимир Димитров даде интервю за в. „Вяра“.

– Г-н Димитров, тежка ли е треньорската професия и защо се отдаде на нея?

– Хората са казали – намери си работа, която ти доставя удоволствие, и цял живот няма да работиш. Аз изпитвам огромно удоволствие от това, което върша, особено когато идеите ми се реализират на терена. Естествено има и тежки моменти, в които нещата не зависят изцяло от теб, но тогава трябва да се прояви характер и воля. Иначе като цяло в България е нещо ужасно да си треньор, президентите, публиката на клубовете искат незабавни резултати и не ти оставят време да осъществиш идеите си. А отбор не се прави за 6 месеца или година.

– Мислил ли си някога, че ще бъдеш наставник на отбор от професионалната група?
– Аз съм доста амбициозен човек и мечтите ми не стигат дотук, а човек не вярва ли в мечтите си, няма как да ги постигне.
Какви цели постави ръковoдството на клуба през 2016/2017 футболна година?

– Ръководството ми беше поставило за цел да сме в горната половина на таблицата, да играем красив футбол и всички отбори да се съобразяват с нас.
– Кога почувства, че вече наличните футболисти имат потенциал за нещо повече от трета лига?
– При добрите игри, които изнесе отборът миналата година, не само аз, а и момчетата в съблекалнята почувствахме, че можем да направим нещо по-голямо и запомнящо се. Апетитът идва с яденето, както гласи народната поговорка. През настоящото първенство отсъстваха отборите на ЦСКА и „Витоша“ (Бистрица), което улесни задачата ни да атакуваме първото място в групата, даващо право за влизане във втора лига.
– През кой дял от първенството отборът ви беше по-силен?

– През есенния дял на първенството отборът ни показа доста по-добра игра. През втория имахме доста колебания, защото вече имахме поставена цел – 1-во място, и напрежението си каза думата, а повечето момчетата не бяха играли за такава висока цел. Тук е мястото да отбележа, че в нашия отбор няма някакви скъпо платени футболисти и звезди, а е един страхотен колектив и въпреки че по бюджет сме след 7.-8. място, успяхме да се преборим с такива клубове като „Миньор“ (Перник), „Септември“ (Симитли), „Хебър“ (Пазарджик), „Пирин“ (Гоце Делчев), които са бивши членове на „А“ професионална група и афишираха още преди първенството като цел първото място.

– Имаше ли феърплей през настоящото първенство, би ли отличил някои отбори от групата?

– Имаше феърплей и тук е мястото да благодаря на ръководството на отбора на „Беласица“ (Петрич) и в частност на Георги Петров, който ни оказа пълно съдействие при подготовката, която проведохме през зимната пауза край Петрич. Въпреки че бяхме конкуренти, той ни помогна изключително много при осигуряването на терени и транспортирането до тях. Още един път едно огромно благодаря на него и на собственика на екохотел „Момата“ – Христо Сайменов. Не мога да не отлича отбора на „Септември“ (Симитли), който ни преследваше през цялото време и показа доста стойностни и постоянни игри, както и отбора на „Хебър“ (Пазарджик), който направи много силен втори полусезон.
– Кои ръководители, спортни деятели и бизнесмени според теб заслужават уважение заради постигане на целта – влизане на мъжкия отбор във втора лига?
– Всички, които помагаха, са достойни за уважение, но без г-н Пламен Алексиев – кмет на община Радомир, нещата нямаше как да се случат. Това е човекът, който милее за футбола, ръководителят, който ни осигури оптимални условия, за да се случи всичко това. Без него, колкото и да се стараехме, такава висока цел нямаше как да бъде постигната.
– Вече твоят отбор е част от професионалната втора лига. Как смяташ да бъдеш равностоен на останалите още през есента?

– Ще бъде доста трудно, но аз съм уверен във възможностите на футболистите. Ние имаме страхотен колектив и изграден стил на игра и с 5-6 нови попълнения отвън ще им бъде доста тежко на нашите противници.
– Готов ли си със стратегията на мъжкия отбор, почвайки от лятната подготовка по етапи, места и брой контролни срещи. Кои футболисти от наличните освобождаваш, кои ще привлечеш по постове и откъде?
– Не мисля да променям много неща – имаме стил, който ни носи успех. В процес съм на договаряне на контролните срещи, но още не сме уточнили мястото за лятната подготовка на отбора. Приоритет ми е връщането в отбора на футболисти, които познават обстановката в съблекалнята отпреди и натрупаха опит в професионалния футбол в други клубове, както и млади, жадни за изява момчета.

Ще запазим гръбнака и с няколко нови попълнения мисля, че ще направим отбор, който да се задържи при професионалистите, каквато е нашата цел.
– Ще има ли финансова обезпеченост и достатъчна материална база с нужния лиценз за участие във втора лига?
Имам уверението на ръководството за това и обещание, че ще направят всичко възможно да получим лиценз и още първия мач да домакинстваме в Радомир, защото иначе какъв е смисълът да митарстваме по терените на други градове и да не радваме радомирската публика, която също много ни помогна да напишем със златни букви имената си в новата история на радомирския футбол. След 50-годишно отсъствие „Струмска слава“ отново е член на втора лига.