Назначиха Александър Вуков за шеф на депото в Самоков, хората питат: Какво струва на данъкоплатците новото съоръжение 2 г. да стои като паметник?

 

Пореден нов шеф – Александър Вуков, пое депото в Самоков. Кметът Владимир Георгиев преди дни съобщи, че депото ще има нов управител. На питането на репортери дали досегашният шеф на регионалното депо Биляна Терзийска напуска сама, или е уволнена, градоначалникът отговори, че е по взаимно съгласие. „Направихме конкурси и от 1 юни ще има нов управител. Строителното разрешение за рекултивация е готово. Новият управител е Александър Вуков“, съобщи кметът. Той допълни, че все още не е налично оборудването. Според неофициална информация Вуков досега е работил на лифтово стопанство в „Бороспорт“ в к.к. Боровец.

„Депото погълна над 5 милиони лева и разбуни самоковци, защото по проект ще събира боклуците на 4 общини, а се намира в близост до река, село Драгушиново и има опасност да замърсява и водата на софиянци“, припомниха общински съветници.

Припомняме, че през 2015-16 г. Регионалният център за битови отпадъци в Самоков получи комплексно разрешително от Изпълнителната агенция по околна среда и вече може да започне реално да функционира, тогава съобщиха от общинската администрация. Общината се задължава да информира РИОСВ за всички проверки от собствения си мониторинг на замърсяванията. Проби от водите и почвите ще се вземат ежемесечно. Трябва да се следи и консумацията на електроенергия, като според нормите за тон депонирани отпадъци се използва до 10 киловата.

Въпреки че депото още не работи, кметът на Самоков Владимир Георгиев пуска на сайта на общината обяви и назначава хора, възмущават се в града. „Кой плаща – ние, данъкоплатците, на които кметът стовари нови, по-високи данъци, че и такса за гробищата“ – възмущават се още самоковци

„Депото официално е предадено преди две години. На година самоковци изхвърлят над 200 000 хил. тона смет, на ден – 80 тона. Системите се повреждат, защото сметта не се събира разделно. Има боклуци от тоалетна хартия до тоалетни чинии и строителни отпадъци, тях как да ги сортират? – питат запознати със системите. „Ако депото не тръгне, общината ще получи глоби и санкции от РИОСВ, а и не можем да вземем пари за рекултивация на старото“ – казаха за в.“Вяра“ експерти от РИОСВ.

Припомняме, че по предварителни сметки на община Самоков за рекултивация на старото депо бяха нужни към 3,5 млн. лв. Община Самоков вероятно е кандидатствала за средства пред Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда към екоминистерството но не ги е получила поради факта, че старото депо не е спряно да функционира.

Според самоковци депото не фунционира заради недобрата организация на общината. Съоръженията като пречиствателната станция не работят, не се поддържат и се повреждат. Сепариращата инсталация работи няколко дни напразно, нямаше я цяла зима, пуснат я през четири месеца и искат, като мине през сапарцията, нищо да не минава през депото. Повече от 15% не може да се сепарират боклуците, защото няма разделно сметосъбиране, всичко се изхвърля общо. По този начин се повреждат и машините, казаха запознати. На новото депото има площадка и за залените отпадъци, но такива едва ли ще се събират разделно. Всеки самоковец трябва да е наясно какво да се изхвърля в тези кофи, коментират техници.

Боклуците, които събират ромите от старото депо, им ги връщат от вторични суровини, не ги приемат и те отново се карат на бунището при „Любчо Баръмов“, за което „Вяра“ многократно писа. „Община Костенец и дугите общини не карат боклуци до ден днешен, защото им се оскъпявала такса смет и битови отпадъци. Свършила ли си е работата РИОСВ, има ли съставени актове на четирите общини?“ – питат заинтересовани. Говори се, че община Костенец е затруднена финансово, как ли ще се справи, ако кара сметта в Самоков?

Трите общини също трябва да кандидатстват за рекултивация на старите си сметища, да имат сепраращи системи, за да карат в Самоков. Държавата начислява до 2022 г. и на всеки тон си взима 65 лв., за да си върне това, което е инвестирала в депата. В Самоков сметката е 20 тона по 60 лв., което над прави милион – парите от такса смет.

Любопитно е защо, след като има срокове за пускане на депото, РИОСВ не налага санкции – задават си въпроси самоковци. Около 2015 г., октомври месец, депото беше предадено и открито тържествено на фона на протестите. Издаден е акт 15 и обектът е предаден на общината. Докато се намери персонал, депото е охранявано от охранителна фирма, без да функционира. След това назначиха директор. Любопитен е фактът този директор каква работа отчита?, интересуват се самоковци. Гражданите настояват да получат отговори на въпросите: „След като две години депото в Самоков не функционира, как са плащани заплати на персонала, на фирмата, охраняваща обекта, как се поддържат съоръженията? Каква е сумата, която се отделя от парите на самовските данъкоплатци, за да стои като паметник новото депо? Свършила ли си е работата РИОСВ, има ли съставени актове на община Самоков и останалите общини? Реално от кога ще започне да функционира регионалното депо в Самоков?“