Нов китайски кросоувър вдига 100 км/ч за 4,5 секунди

Второто поколение на BYD Tang е дело на бивш дизайнер на Alfa Romeo и Audi

Китайските кросоувъри могат да бъдат и красиви, без да се налага да крадат дизайна на западни модели. Доказателство за това е второто поколение на BYD Tang, което беше представено в навечерието на автосалона в Пекин.

Заслугата за това все пак не е на китайските дизайнери, а на Волгфанг Егерт, който доскоро отговаряше за външния вид на моделите на Alfa Romeo, а преди това е работил и за Audi. Сега австриецът е начело на дизайнерсия отдел на BYD, като Tang е вторият модел, върху който работи. Първият беше миниванът  BYD Song Max.

Нов китайски кросоувър вдига 100 км/ч за 4,5 секундиПървото поколение на BYD Tang си беше пиратско копие на Lexus RS, но второто вече е разработено напълно самостоятелно от китайците. То е подчинено на новата философия на марката –  Build Your Dreams (да построиш мечтите си), като целта е да позиционира BYD като сериозен производител. За целта не само е поканен световно известен дизайнер, но и са направени редица сложни техничеки изменени в колата. Дори нейната емблема вече е нова.
Новият BYD Tang е оборудван с бензинов турбомотор с обем 2,0 литра, развиващ 205 к.с. и 320 Нм въртящ момент. Той работи в комбинация с електрически двигател със 150 к.с., предаващ въртящият момент на предната ос с помощта на преселектимна 6-степенна роботизирана скоростна кутия.

Нов китайски кросоувър вдига 100 км/ч за 4,5 секундиОще един електомотор със същите параметри е поставен на задната ос и така съвкупната мощност на агрегата достига 505 к.с. и 820 Нм въртящ момент. Това прави BYD Tang един от най-мощните кросоувъри не само в Китай, но и в света. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 4,5 секунди, а само на ток хибридният модел изминава 80 км.

Сред останалите особености трябва да се отбележи тъч-скрийна на централния панел, който може да се върти на 90 градуса. В зависимост от желанието на шофьора екранът може да стои вертикално или хоризонтално.
Нов китайски кросоувър вдига 100 км/ч за 4,5 секундиПодобен автомобил няма как да бъде евтин. Китйците още не са обявили цената му, но се очаква тя да стартира минимум от 40 000 долара, което пак е по-малко от тази, която предлагат европейските конкуренти за своите модели от този клас.

Снимки: BYD, Инвестор.БГ © 2001-2014 Automedia.bgAutomedia.bgAutomedia.bg