Нуждаещият се от белодробна трансплантация Адриан Петков от Перник: Ще избягам от държавата, за да мога да живея

Адриан Петков

Терапията на болния мъж само на месец излиза над 3000 лв.

Чужди клиники отказват да приемат български пациенти, които се нуждаят от трансплантации, поради липсата на споразумение между България и организацията „Евротрансплант” във Виена

 

29-годишният Адриан Петков от Перник се бори за живота си, като единственият му шанс е белодробна трансплантация. На 5 години му откриват рядкото генетично заболяване, наречено муковисцидоза, с което живее оттогава насам. Болестта засяга белите дробове и стомаха, като към момента Ади е в състояние на активна белодробна инфекция, вследствие на която е развил и хронична дихателна недостатъчност. Той е диагностициран още с чернодробна недостатъчност, портална хипертония и захарен диабет тип 2, като следствие от основното заболяване, разказват близките му. Единственият шанс за живот за Ади е белодробна трансплантация.

Докато чака мечтания живот извън болничното легло, е необходимо Ади да се бори с хроничната инфекция и да стабилизира състоянието си. Ситуацията става още по-страшна, тъй като чужди клиники отказват да приемат български пациенти, които се нуждаят от трансплантации, поради липсата на споразумение между България и организацията „Евротрансплант” във Виена. Такова е имало, но допреди година. От тогава насам болните търсят всякакви начини да получат шанс за живот, включително чрез отказ от гражданство.

Днес Адриан споделя, че и за него единственият шанс да оцелее и да продължи да диша е да се откаже от родината си и да търси чуждо гражданство. „Бях стигнал във фазата да изпадна в кома. Терапии всеки месец, по няколко вида антибиотици на ден. На кислородна бутилка съм, имам едно кабелче 15 метра и на тези 15 метра се отдалечавам“, разказва Ади. „Стигнах на този етап, в който съм за трансплантация на бял дроб. Ще избягам от държавата, за да мога да живея, да дишам и да съм пълноценен гражданин“, споделя той.

Да се откажеш от България, за да оживееш –това е страшна дилема не само за болния Ади, но и за десетки, може би стотици болни българи, принудени да сменят гражданството си, за да могат да си осигурят животоспасяващо лечение в чужбина. Към момента Адриан се лекува у дома, а цялата му терапия надхвърля 3000 лв. месечно. Тази поддръжка е непосилна финансово за семейството му, поради което те се обръщат към хората с добри сърца за помощ. Всеки, който има възможност, може да дари чрез сметка в ОББ, BG62UBBS80021064348617, титуляр Адриан Юлианов Петков, основание “Въздух за Ади” или чрез PayPal: adrian_coli88@abv.bghttps://www.paypal.me/AdrianPetkov88