Втората инициатива, с която община Сапарева баня се включи в националния конкурс за спонсорство на общински проект „НЕСТЛЕ ЗА ЖИВЕЙ АКТИВНО! 2021“ с партньор Националното сдружение на общините в Република България, се състоя на 19 септември (неделя). В нея малки и големи обединиха сили, за да покажат, че активният начин на живот няма възрастови ограничения.

ПЕШЕХОДЕН МАРШРУТ от гр. Сапарева баня през х. „Скакавица“, водопад Скакавица до к.с. Паничище за деца и възрастни

19.09.2021 г.

В похода се включиха: служители от общинската администрация, ветерани от ски клуб „Паничище Мастърс“, деца, спортуващи ски бягане и биатлон, директорът и заместник-директорът на СУ „Христо Ботев“, медицинско лице и граждани на общината.

Начална точка на пешеходния маршрут бе площадът на гр. Сапарева баня, а стартирането се осъществи на групи през различни интервали от време, за да се избегне струпването на големи групи от хора.

В 09,00 часа от площада на града в посока к.с. Паничище тръгнаха децата от ски клуб „Паничище 2009“, трениращи ски бягане и биатлон, начело с техния ръководител Михал Михалков. Крайна точка за малките спортисти бе Посетителски информационен център „Паничище“. Разстоянието, изминато от тях, е над 8 км през пресечен терен, изкачена денивелация на терена от над 600 м надморска височина и направени над 12 000 „крачки“ от всеки участник в похода по проследени данни от смарт устройства.

В 10,00 часа, начело със заместник-кмета на община Сапарева баня Славчо Коларски, стартира и походът на служители от общинската администрация и желаещите да се включат в него граждани на града. Начална точка на маршрута бе х. „Гюндера“, през х. „Скакавица“, водопад Скакавица и обратно. Общата дължината на маршрута бе над 14 км, като по данни от смарт устройства бяха направени над 16 000 „крачки“ от всеки участник в похода. Началната точка на маршрута бе от 1550 м надморска височина, а най-високо достигната точка при изкачването до водопад Скакавица бе 1950 м надморска височина, като от участниците в похода бе изкачена денивелация от над 400 м през пресечен терен.

В 10,20 стартира и походът на ветераните от ски клуб „Паничище Мастърс“, начело с председателя на клуба – Лазар Маргин. Начална точка на техния маршрут бе х. „Зелени преслап“, през х. „Скакавица“, водопад „Скакавица“ и обратно. Общата дължина на изминатата дистанция от тях бе над 12 км, с направени от участниците над 14 500 “крачки“ по данни от смарт устройства и изкачена денивелация от над 300 м надморска височина.

Общо в похода взеха участие над 60 души, разделени в 3 групи и с различни маршрути, за да се избегне струпването на големи групи от хора.