ОбС шефът на Дупница Емил Гущеров покри доклад на прокуриста на общинската болница М. Иванова за злоупотреби

1. Емил Гущеров (пред трибуната) не за първи път бяга от въпроси на журналисти, до него вдясно е Мария Иванова.

Въпреки затъмнението стана ясно, че всеки ден кола е летяла до Благоевград и обратно, за да вози юриста Валя Солачка, близка приятелка на бившия шеф на болницата Д. Недин

 

Председателят на Общинския съвет в Дупница Емил Гущеров покани по телефона журналист на вестник „Вяра” на публична среща за бъдещето на общинската болница, след което изгони журналиста.

Част от присъстващите на срещата

Какво се е променило във времето между поканата и самото заседание и защо председателят на Общинския съвет се подиграва публично с журналисти, чиято работа е да информират обществото, и какво не трябваше да разберат гражданите на Дупница, са въпросите, които тежат с огромна сила над главата на Гущеров. Лустрирана информация ли ще подаде, или такава, каквато той иска да изглежда?

Срещата за съдбата на болницата е организирана от председателя по инициатива на общински съветници, а Гущеров е длъжен да спазва правилника на този съвет. Защо председателят не го прави, след като работата на Общинския съвет е задължително публична, а неговата работа е обществена?

На тези и още 30 други въпроси редакцията на вестник ”Вяра” чака отговор от Емил Гущеров?

Въпреки че срещата беше закрита, все пак стана ясно, че всеки ден служебна кола лети до Благоевград сутрин и вечер, за да откарва и докарва юриста Валя Солачка, назначена като юрист в потъналата в дългове общинска болница в Дупница.

Дамата е била дългогодишен юрист в държавната болница в Благоевград. Според мълвата дългогодишно приятелство я свързва с бившия временно изпълняващ длъжността управител на общинската болница д-р Димитър Недин, който беше отстранен от поста. Това стана ясно от доклада на прокуриста на болницата Мария Иванова, която е назначена от кмета Методи Чимев, за да установи всички злоупотреби с финансови средства в здравното заведение. Докладът на Мария Иванова беше представен вчера в 17,30 часа в залата на Общинския съвет пред лекари и общински съветници.

„Срещата е работна”, ни в клин, ни в ръкав обяви Гущеров, все едно всички останали срещи между съветниците са почивни.

Така той погази законите в България и забрави, че в своята дейност Общинският съвет се ръководи от принципите на законност, закриля интересите на жителите на общината,  гарантира публичност при вземане на решенията и тяхното изпълнение.

Източници на вестник „Вяра” издадоха, че прокуристката Мария Иванова се е натъкнала на формални граждански договори с лекари от столицата, които никога не са идвали да обслужват болни в Дупница. Гущеров отказа да съобщи имената на лекарите и забрани и на другите да говорят.

По времето на Димитър Недин са се изписвали огромни количества лекарства, които е трябвало да обезпечат за дълъг период нуждите на болницата. Те обаче са се изчерпали много по-рано и ги няма.

Финансовото състояние и бъдещето на болницата е тема №1 не само за жителите на община Дупница, но и за съседните общини. Въпреки огромния обществен интерес Гущеров затвори вратите за едно от най-важните събрания, на което е лъснала част от голямата истина. На въпрос кога ще допуснете журналистите и кога ще свърши събранието, в опит за остроумие председателят заяви: „Когато видите от комина на общината да излиза пушек.”

Вместо да му се противопоставят, повечето от присъстващите общински съветници и лекари прихнаха в бурен смях пред доклада за трагичното положение в общинската болница.

Сред присъстващите бяха екскметът и съветник Пламен Соколов, икономическият директор на частната болница Костадин Костадинов, лидерът на БСП Станислав Павлов, съветникът от ГЕРБ Йордан Йорданов, шефовете на отделения в болницата д-р Елена Гюзелева, д-р Борис Попов, бившият управител на лечебното заведение д-р Любомир Таушански, председателят на лекарския съюз д-р Красимир Панчев.

Само преди година и половина бившият председател на Общинския съвет Ивайло Константинов изнесе скандални подробности за управлението на общинската болница. Анализът беше направен в одитен доклад, който Константинов лично внесе в прокуратурата.

Защо, вместо да гони журналисти, Емил Гущеров не внесе доклада на прокуриста Мария Иванова в прокуратурата? Ще направи ли опит председателят на Общинския съвет да удари лустро и да покрие мърльотиите?, питат дупничани.

Тежест на срещата придаде и новият управител на болницата Димитър Стоилов, който е представил управленската си стратегия пред членовете на кметския екип, съветниците, членовете на здравната комисия, лекарите на отделенията. Управленческата визия на новия управител представлява изключителен интерес и за населението на общината, но председателят на ОбС Гущеров я засекрети с несъстоятелния мотив „срещата е закрита за представителите на медиите поради работния й характер”. Той не за първи път си позволява да държи сметка на журналисти за това, че му се задават въпроси, на които явно не му изнася да отговори. Може би има от какво да се притеснява председателят?

„Държа да подчертая, че на въпросната среща бях поканена от председателя на ОбС Емил Гущеров и от прокуристката на болницата Мария Иванова. Поканите дойдоха, след като помолих Гущеров и Иванова да дадат отговор на въпроси на вестника, касаещи здравното заведение. Отговорите на председателя, както и на прокуристката, бяха, че можем да присъстваме на срещата и да чуем това, което ще бъде оповестено. Мария Иванова дори предложи да отговори на поставените въпроси след срещата, която изведнъж се оказа закрита.

Това, което искахме да разберем, е:

Кои са лекарите, чиито граждански договори е прекратила прокуристката, и какви възнаграждения са получавали? Въпросът е свързан с публикации на някои от местните медии, че вече са прекратени договорите на 4-ма лекари, пътуващи от други градове. Причината била, че по силата на тези граждански договори в болницата не са извършвани реални дейности и те не влияят на медицинското обслужване. Въпросните медии цитираха председателя Гущеров.

Написано беше още, че прокуристката се е натъкнала на „учудващи действия от страна на персонала на здравното заведение” – изписвали се лекарства, достатъчни за по-дълъг период от време, които обаче се изчерпват значително по-рано. Въпросът бе кога и кои са медиците, изписвали тези лекарства, на каква стойност са медикаментите, какво ще предприеме общинското ръководство?”, обясни Юлияна Колчакова.

„Ако не е трябвало в залата да присъстват журналисти, защо е направена такава покана? Явно председателят Гущеров смята, че Общинският съвет му е бащиния, а журналистите – подчинени, които може да разиграва, както му е угодно. Не е трудно да се досетим какви факти са изнесени и коментирани на сбирката, та да не са за пред хората и за пореден път нелицеприятни истини за болницата да се покрият”, допълни Колчакова.