ОбС шефът на Сандански Синански сдаде поста, Яне Янев стяга общ фронт с опозицията срещу фаворита за стола Георги Георгиев

Кметът Котев и вече бившият председател на ОбС Синански.

Люта битка между ГЕРБ и РЗС се задава за стола на съветник №1 в Сандански след оставката на председателя на Общинския съвет Георги Синански.

Яне Янев
Георги Георгиев

Като фаворит за поста поне на пръв поглед се очертава съветникът от ГЕРБ Георги Георгиев, тъй като е логично управляващата партия да има полпозишън в надпреварата.

Групата на Яне Янев
Живко Иванов и Виолета Ждрапанска от НФСБ и Андон Ризов от БСП
Николай Шаламандов, Светослав Иванов, Георги Панчев и Панчо Панчев от ВМРО

Санданачни обаче не вярват, че устатият Яне Янев, бивш съветник на премиера Борисов и провъзгласил се за враг №1 на корупцията в държавата, ще изпусне възможността да грабне диригентската палка в местния парламент.

А съотношението на силите в ОбС – Сандански изглежда така – ГЕРБ и РЗС са с изравнени сили с по шестима съветници. Земеделски народен съюз „Александър Стамболийски” и ВМРО имат по четирима представители в ОбС, Реформаторският блок, Национален фронт за спасение на България (НФСБ) и „Народен съюз” имат по двама, самотни воини в ОбС са Антон Ризов за БСП, Георги Батев за „Движение 21” и Аспарух Костадинов от „Бъдеще за община Сандански”.

Явор Аргиров
Васил Попов, Стоян Антов, Катя Тренкова и Иван Терзиев от ГЕРБ

Сметките показват, че освен на своите съветници от РЗС Костадин Станоев, д-р Румен Гърчев, бизнесмена Калин Терзийски, Красимир Станков и Илия Георгиев, Яне Янев може да разчита и на приятелско рамо от Антон Ризов от БСП, както и на Живко Иванов и Виолета Ждрапанска от НФСБ.

Янев може да очаква подкрепа и от съветниците от „Народен съюз” Евгени Панайотов и Янко Ангелов.

Така се оказва, че крайният резултат явно ще зависи от това дали Янев ще съумее да обедини опозицията и така да направи общ фронт срещу ГЕРБ. Според запознати РЗС има шанс да привлече към каузата си Георги Батев от „Движение 21”, който се числи към опозицията. На кантар е най-новият съветник от „Бъдеще за община Сандански” Аспарух Костадинов.

Неизвестното в уравнението са скокливите съветници от ВМРО, които се сочат като основни кадровици в община Сандански. Непредсказуеми са и съветниците от Земеделски народен съюз „Ал. Стамболийски”, които гравитират към екскмета Андон Тотев, в лицето на бившия председател от времето на Тотев Явор Аргиров, Звездан Гацев, собственикът на транспортна фирма Румен Пачов и бизнесменът Кирил Хаджийски.

ОбС Сандански има 29 съветници, председател се избира с квалифицирано мнозинство от половината плюс двама.

Многократните ни опити вчера да се свържем с Георги Синански удариха на камък. Свързахме се с фаворита за негов наследник Георги Георгиев, който e заместник-председател на футболния клуб.

„Синански е един достоен човек. Предполагам, че се е оттеглил заради здравословни проблеми, зная, че имаше такива. Не мога да кажа кой ще е новият председател. Не съм коментирал с никого темата, никой не ми се е обаждал. Предложението и решението трябва да дойде от колегите ми, питайте тях.

Сесията по избора на нов председател е насрочена за 30 ноември. Тогава може да има и други кандидати”, каза Георги Георгиев.

Съпартиецът му Иван Терзийски, който е управител на парк-хотел „Пирин” в Сандански, заяви, че е изненадан от решението на Синански. „Нямам представа какво се е случило. Имам страшно много служебни ангажименти и пропуснах няколко събрания. Вярвам, че всичко ще бъде наред”, каза Терзийски.

Яне Янев също беше потърсен за коментар, но той не си вдигна телефона.

Кратка анкета сред жителите на община Санданска показа, че Георгиев се радва на подкрепата на хората.

„Синански е добър човек, но не е от хората, които могат да устояват на бури. Той не е човек, който се осмелява да рискува, да се противопоставя и да вдъхва респект. Общинският съвет и редиците на ГЕРБ приличат на разпасана команда. Освен всичко друго той има и здравословен проблем. Решението да се оттегли е навременно. Хубаво е, че остава в Общинския съвет, тъй като той сам по себе си е качествен и справедлив човек”, бяха малка част от изказванията на негови съграждани, пожелали имената им да не бъдат цитирани.

Георги Георгиев управлява собствена изба, има винарна в село Плоски, която е една от най-добрите в Югозапада.

Ако той седне на стола на председателя, предстоят интересни сблъсъци като се има предвид нравът на бунтаря Яне Янев, който се вихри с голяма сила в ОбС – Сандански.

При многото бунтовете на Яне Янев и хората му, които демонстративно напускаха залата, писаха яростни декларации, нищеха шумно делата на УВЕК – Сандански, Синански изпускаше юздите, често дезертира и отсъства от сесиите.

Освен всичко той е политик, който не си вдига телефона и отказва да направи изявления по точки от дневния ред или по горещи теми от деня.”

Председателят на ОбС – Сандански, Георги Синански депозира оставката си в късния следобед онзи ден. Мотивите на досегашния ОбС шеф да напусне поста са лични.

„Няма драма. Синански пое поста с уговорката да не председателства съвета дълго време, тъй като е в пенсионна възраст и има много ангажименти и отговорности”, коментира кметът Кирил Котев, който уточни, че ще бъде избран нов председател. Д-р Георги Синански заемаше поста в последните две години.

„Янев се превърна в горещия картоф на този местен парламент. Синански изкара доста тежък мандат до момента и нищо чудно здравето му да се е влошило”, коментираха санданчани новината за депозираната оставка.

Те припомниха, че през март тази година в залата на ОбС – Сандански се разигра екшън, като Синански реагира незабавно и извика охраната да въдвори ред в залата. Тогава санданчанинът Кирил Маламов директно попита Янев пред съветниците: „Янев, защо преби баща ми? Защо хора като теб заемат високи постове и управляват човешките съдби, не те ли е срам да заемаш това място в ОбС – Сандански? Тук ли е мястото на такива като теб?”. След намесата на Синански мъжът бе изведен кротко от залата.