Община Дупница с награда по „Норвежката програма” за най-много обновени сгради, кметът Чимев: Има идея да санираме Тютюневото

Община Дупница бе удостоена с наградата за проект с най-много обновени сгради с мерки за енергийна ефективност на заключителната конференция, организирана от Министерството на енергетиката. Събитието се състоя във Военния клуб в София и на място бяха представени резултатите от изпълнението на програма “Енергийна ефективност и възобновяема енергия”, финансирана по линия на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, въз основа на подписан меморандум за разбирателство между България и Норвегия, Исландия и Княжество Лихтенщайн. Зам.-кметът на Дупница Олга Китанова получи наградата от зам.-министъра на енергетиката и ръководител на програмния оператор Жечо Станков.

Освен Дупница само още 2 общини бяха отличени по т.нар. “Норвежка програма” – Враца и Бургас. “Няма как да не съм доволна, не толкова от наградата и признанието в случая, колкото за възможността да реализираме тези толкова важни дейности по програмата. Благодарение на нея успяхме да газифицираме училищата, детските градини в Дупница, както и общинската болница. Резултатите са видими, но по-важното е, че ефектът е изключителен, а условията за ученици, деца и лекуващи се в сградата на бившата Транспортна болница са съвсем различни”, коментира Китанова.

Кметът на Дупница инж. Методи Чимев имаше среща с управителя на норвежката компания “Грийнзоун” AС – Франк де Вит. Именно скандинавската компания организира партньорствата и това бе темата на разговора им. На срещата присъства и зам.-кметът на Дупница по европейските проекти Красимир Георгиев. “Обсъдихме някои от идеите, за които вече имаме намерения. Идеята на срещата бе да получим повече информация в този ранен стадий, за да не губим време по подготовката на документите и проектните предложения. Най-актуална е темата за цялостна подмяна на уличното осветление в селата на територията на общината. Другата идея, която се роди в разговорите, е свързана с въвеждане на мерки за енергийна ефективност и в Професионалната гимназия по хранително-вкусови и химични технологии, или както го знаем всички – Тютюневия техникум. Очакваме да излязат насоките, за да разберем дали е допустима реализацията на това ни намерение. Другите теми бяха свързани с възможността за саниране на някои сгради, както и проекти, свързани с биоразнообразието”, коментира инж. Чимев.