Обвиненият за подпалването на Пирин Костадин Митев остава в ареста в Благоевград, приятелката му Стефка: Невинен е, нямаше нито цигари, нито запалка

Митев отрече да е правил самопризнания, но съдия Панкова остана непреклонна

 

Обвиненият за огнения ад в Кресненското дефиле пастир Костадин Митев остава в ареста с постоянна мярка „задържане под стража“. Това реши съдията от Районен съд – Благоевград, Кристина Панкова.

Митев има право да обжалва присъдата в Окръжен съд – Благоевград. Той бе докаран с белезници и охрана в съда. 30-годишният мъж каза, че е невинен и не бил правил самопризнания в полицията. По делото липсват доказателства за авторство на палежа, каза служебният му адвокат Мая Драгинова.

Районният прокурор Борислав Ковачки, Николай Хаджиев, директор на ОД на МВР – Благоевград, и говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обявиха, че 30-годишният пастир е направил самопризнания, че е предизвикал огнената стихия от изхвърлена незагасена цигара. Държавното обвинение е категорично, че подпалването е станало с незагасена цигара, хвърлена от Костадин в района на фермата, където пасял кравите на 24 август. Приятелката на обвинения Стефка Георгиева е категорична, че той не е виновен. „Не е истина. Той нямаше с какво да го запали този огън. Нямаше нито запалка, нито цигари. Трябваше в същия ден да отида да му занеса ядене, вода, цигари, всичко. Огънят вече гореше, когато отидох”, заяви пред Нова тв Стефка Георгиева. „Вечерта, като се прибра, беше уплашен и предположи, че ще обвинят него”, добави тя.