Огнен ад в Кресна – 3000 дка гори пламнаха до газопровод! Ужасени туристи: От небето заваля пепел, спасителят Атанас събра цяла лопата

  • Огнеборци от цяло Пиринско, два хеликоптера, сухопътна войска  се вдигнаха срещу стихията, може да евакуират села
  • ЧЕЗ: Изключихме електропровод до потушаването на пожара

Пепел валя над Сандански по време на адския пожар, който бушува в Кресненското дефиле.

Ужасени туристи изпратиха на редакционната поща снимки на покрити с пепел, шезлонги и столове от хотелите в курортния град. Спасителят в СПА хотел „Св. Никола” Александър събра цяла лопата сива пепел. В Кресненското дефиле е страшно, съобщават очевидци. Пожарът се разнася със скоростта на светкавица заради силния вятър. Наблюдателна кула на Югозападното държавно предприятие е регистрирала бедствието в района на село Мечкул около 14,00 часа.

Първоначално пожарът е обхванал около 100 дка смесени гори. Заради силния вятър обаче пожарът се е разпространил изключително бързо. Към 20,00 ч вчера стихията обхваща над 3000 дка смесени гори, а огънят върви по билото на планината. Огънят е в опасна близост до село Стара Кресна. Възможно е населението на селото да бъде евакуирано.

Стихията продължава да се разраства и към село Ощава, но засега няма опасност за населението на селото. В действията по потушаването на пожара участват 12 пожарни коли, 10 автомобила на горските стопанства и булдозер. Извикан е втори хеликоптер. 30 военнослужещи от сухопътните войски със специализирана техника се включиха в гасенето на големия пожар, разразил се край село Мечкул. Доброволческите отряди от Симитли и Кресна също се включват в гасенето. Заради пожара областният управител на Благоевград Бисер Михайлов е свикал кризисен щаб. По предварителна информация огънят е тръгнал от водоем, намиращ се в землището на село Мечкул. Вероятно е и огънят да е тръгнал след използване на земеделска техника, тъй като в района има обработваеми земи. Според директора на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов има реална опасност за всички огнеборци и подпомагащите ги, тъй като в по-голямата си част пожарът е върхов. От Министерството на отбраната уточниха, че 38 военнослужещи с 5 специализирани машини от състава на Сухопътните войски са се включили в потушаването на големия горски пожар. Специализираната група от състава на Сухопътните войски е с ръководител старши лейтенант Веселин Станков. В 18,22 часа от авиобаза „Крумово” е излетял и втори хеликоптер от Военновъздушните сили, който ще помага в действията по гасенето на пожара в Кресненското дефиле. Огнеборци от Благоевград, Симитли, Петрич, Сандански, Банско, Разлог, Гоце Делчев се включиха в усилията за овладяване на огъня. Помощ оказват и пожарникари от Кюстендил и два екипа с пожарни коли от София.

Излезе и информация, че 15 човека са евакуирани от Ощавските бани, според думите на кмета на Кресна Николай Георгиев. Огнеборците са извадени от терена на огнената стихия.  Положението от пожара в Кресненското дефиле е много сериозно заради силния вятър, който духа в района, каза областният управител на Благоевград Бисер Михайлов.

Във връзка с възникнал пожар в района на Кресненското дефиле по искане на „Пожарна безопасност и защита на населението” ЧЕЗ Разпределение България изключва електропровод. Той осигурява електрозахранването на селата Сенокос, Мечкул и Ракитна в община Симитли, както и селата Стара Кресна и Ощава в община Кресна. Прекъсването на електрозахранването се налага за осигуряване на безопасната работа на екипите на пожарната. След потушаване на пожара електрозахранването ще бъде възстановено, съобщиха от ЧЕЗ.