Прокуратурата в Благоевград разследва смъртта на миньора Стефан Синяков в „Ораново”, кметът на Симитли Ап. Апостолов: Рудникът е като концлагер, в него се копае и незаконно

 

Окръжна прокуратура – Благоевград е образувала досъдебно производство във връзка с инцидента в рудник „Ораново“, при който загина 55-годишният миньор Стефан Синяков. То е за престъпление по чл. 123, ал. 1 от НК – причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляващи източник на повишена опасност.

Апостол Апостолов

Припомняме, Синяков получил тежки травми при инцидент в рудник „Ораново“, в резултат на които по-късно почина в болнично заведение. Действията по разследването са започнали от следовател при Окръжен следствен отдел към ОП – Благоевград, съвместно със служители от Инспекцията по труда. Предстои провеждане на разпити и назначаване на експертизи. Главната инспекция по труда е установила, че смъртният случай в мини “Ораново” е бил предшестван от неразрешено вдигане на бариера по време на маневри с вагон. Това се казва в съобщение на инспекцията, която продължава да изяснява обстоятелствата, при които газомерач загина, блъснат от вагон. По първоначални данни от разследването около 16.40 ч. по уклон № 2 са се движили четирима работници, между които и загиналият. По същото време електровозчикът на горното ниво извършвал маневрени операции с един вагон, като се опитвал да обърне стрелката на релсовия път. Преди това бариерата била вдигната и вагонът полетял надолу по уклона. Вдигането на бариерата при извършване на маневрени операции не е разрешено и това вероятно е нарушението, довело до злополуката, се казва в съобщението. Уклонът е с наклон от 35 градуса, вагонът набрал скорост и след като преминал около 120 м, ударил работника. Другите трима не са засегнати.

„Хора копаят въглища над рудник „Ораново” и това може да доведе до фатални последствия – това заяви кметът на Симитли Апостол Апостолов. – Преди няколко месеца дадохме сигнали до всички институции, че в рудника се копае незаконно. Такива сигнали бяхме получили от жители на квартал „Ораново” в Симитли. Общината не може да вземе никакви мерки, затова прехвърляме топката към останалите институции. Ние не бягаме от отговорност, но все пак хората се притесняват, че там може да се случи нещо много лошо заради това, че се копае над рудника и най-вероятно се вадят въглища, както казват хората”, заяви кметът на Симитли Апостол Апостолов. „Според старите миньори е останал един пласт въглища в горната част. След като той се вади, има опасност рудникът да потъне. Това говорят хората. Аз не съм специалист и не мога да кажа със сигурност дали е така”, добави кметът на Симитли. Той определи рудника като „плод на престъпната приватизация в нашата държава”. „Откъдето и да погледнете рудник „Ораново” отстрани, той прилича на концлагер, но за условията вътре нищо не мога да кажа”, сподели Апостол Апостолов.