Оцелялата дупничанка Емануела Фролошка за асансьорите в НДК: „Недосегаеми”, чуйте съвестта си, преди да се погуби човешки живот

Емануела Фролошка

 

Фролошка е с 50% инвалидност, след като пропада с асансьор в Майчин дом, заради стреса се наложило да забременее ин витро

 Още колко живота трябва да бъдат опорочени, за да може „недосегаемите“ да осъзнаят, че срещу нещастието и инцидентите няма застраховки. Това попита възмутено дупничанката Емануела Фролошка, създател на Фондация “Асансьорна безопасност”.

Коментарът й по повод неизправните асансьори в НДК, за които „Вяра” първи писа, както и заради неуредиците с документацията около тях. За ремонта на комплекса бяха отпуснати 45 млн. лв., но се оказа, че проблемът с асансьорите е доста страховит. Според Петър Горновски, председател на Агенцията по метрология и технически надзор, асансьорите са в изправност. Той обаче признава, че при тези в НДК е допусната документална грешка още в самото начало. Припомняме, главният секретар на Сдружението на производителите и вносителите, инсталиращи асансьори, Илия Златанов заяви пред „Вяра”: „Шестте новопостроени асансьора в сградата на НДК са в състояние да изтрепят хората, които се качват в тях. Съоръженията са изградени в разрез с изискванията”. Бизнесменът е собственик на дупнишкия завод за асансьори „Изамет“. Ето какво коментира Емануела Фролошка, която създава фондацията, след като претърпява кошмарен инцидент с пропаднал асансьор:

„Излишно би било да се разсъждава по представения материал, който вярвам ще се съгласите, че е достатъчно показателен и говори сам за себе си. Страшно е обаче, че поведението на страни (контролни, надзорни, нотифицирани, сертификационни, търговски, поръчващи и т.н.), които със сигурност имат, макар може би и мъглява, но все пак идея, че от техните действия зависи животът и здравето на не един и си позволяват да НЕ включват в „баланса на сметките си“ цената на човешкия живот и здраве! Много са случаите, по повод които се цитира мисъл, която не е измислена от нас, не е измислена от вчера, но и се е доказала през годините: „Уроците се повтарят, докато не бъдат научени“! Логично и в общия контекст на изнесения тук материал се настанява и питането „Още колко живота трябва да бъдат опорочени или, не дай Бог, погубени?!“, „Още колко време ще отнеме, за да може „недосегаемите“ да осъзнаят, че срещу нещастието, инцидентите и това да попаднеш в категорията „пострадал“ НИКОГА НЕ Е ИМАЛО И НЯМА ДА ИМА ЗАСТРАХОВКИ! Едва ли обаче бюрата могат да чувстват! Едва ли могат да говорят! Но болничните легла могат! Могат да говорят и осакатените! Могат да говорят и осиротелите! За Бога, НЕДОСЕГАЕМИ! Чуйте поне веднъж, ако не потърпевшите, чуйте съвестта си! Чуйте инстинктите си! Защото нито болката, нито страданието могат да бъдат остойностени! А животът и здравето никога не са имали и няма да имат цена!”, коментира Фролошка.

Преди години Фролошка е една от жените, които пострадаха при падане на асансьор в Майчин дом в София. След преживения стрес от пропадането Фролошка е с 50% инвалидност. За да си роди второ дете, заради преживения стрес се налага тя да забременее ин витро с донорска яйцеклетка. Въпреки травмата на крака й от пропадането Фролошка решава да стане майка за втори път. Така през 2016-а тя ражда второ дете.

„Единият ми крак не е това, което беше, аз не зная вече какво е това да тичаш, малко по-бавна съм и когато се наложи да се реагира по-бързо, разчитам на съпруга си. След стреса от инцидента се научих да ценя още повече живота, чувствам се като целуната от Господ”, заяви Фролошка.

В каря на 2017-а тя коментира, че според нея в момента няма пълна информация и анализ за броя на неизправните асансьори в страната. По думите й би имало значителен ефект, ако бъде направен анализ на съоръженията в страната, защото така може да се установи какъв е процентът на наистина опасните асансьори в страната. Тя отбеляза, че давността на наказателното дело срещу отговорните след пропадането й с асансьора в Майчин дом е изтекла, а гражданското дело, заведено от Емануела и други майки, все още не е приключило. „За мен е непростимо и недопустимо в правния мир да съществува такова забавяне на дела. От 2012 г. до вчера имаше около 30 отлагания на заседанията на това наказателно дело. Ние не сме участници и страна в това дело. Ние сме просто наблюдатели“, разказа пострадалата майка. Фролошка каза, че има поредица от безотговорности, които са се трупали по веригата – от собственика на съоръжението, фирмата за поддръжка и хората, които извършват последващия контрол. „Факт е, че прокуратурата няма нито едно явяване, независимо че е редовно призована. Прокурор няма“, подчерта майката. Юристът каза, че от Майчин дом твърдят, че пострадалите майки нарочно са се „натъпкали“ в асансьора преди инцидента. Дори се твърди, че майките са нанесли щета на болницата на стойност 80 000 лв., тъй като асансьорът е паднал след претоварване.

Четете още

 

https://viaranews.com/2018/01/30/vtori-ot-izpravnite-asansyori-v-ndk-sdade-bagazha-gl-sekretar-vl-chilikov-napusna-damtn-sboguva-se-s-pismo/

 

https://viaranews.com/2018/01/14/zastoporiha-edin-ot-asansyorite-v-ndk-predsedatelyat-na-damnt-gornovski-malchi-za-sastoyanieto-na-drugite-pet/