Овчарката Рови и митничар от Гюешево №1 на състезание в Украйна, изрови дрога в камион само за 13 секунди

Овчарката Рови стана първенец по откриването на наркотици.

 

Овчарката Рови и нейният водач – митнически специалист от Гюешево, заеха първо място на международното състезание за служебни кучета, организирано от Държавна фискална служба на Украйна. В дисциплината за откриване на наркотични вещества победителите се надпреварваха с още 11 екипа от осем различни държави, сред които Полша, Словения, Грузия, Турция и Азербайджан. В рамките на два дни Рови се състезава в четири кръга – претърсване на лек и на товарен автомобил, на багаж и на помещение, като във всеки от тях е получил максималния брой точки – 100. Рекордно време нашият екип е постигнал при огледа на товарен автомобил, като на овчарското куче са му били достатъчни само 13 секунди, за да открие наркотиците.

Една от най-сложните задачи по време на състезанието е бил кръгът с претърсване на помещение. Жребият е отредил на българските състезатели претърсването на действащ офис, пълен с мебели и вещи. Въпреки това четириногият митнически служител посочва точното място за по-малко от минута.

Рекордно време – под минута, при претърсването на автомобил постигна и вторият екип на българската митническа администрация, който се състезава в дисциплината за търсене на цигари. Въпреки че не успяха да заемат първите места в общото класиране, черният лабрадор Жерард и неговият водач – старши инспектор от МП „Калотина”, получиха грамота за рекордното си време, както и специална награда за куче ветеран. Преди две години Жерард спечели второ място на международно състезание в Молдова.