Pagani Utopia: Удоволствие за всички сетива

Pagani представи новия си модел Utopia, който е и най-мощният в историята на марката.

 

Автомобилните фенове в последно време биват ощетявани все повече и повече. Любимите атрибути като ръчна трансмисия, задно задвижване и задвижване с големи атмосферни двигатели видимо изчезват от пазара. Но понякога отделни бутикови производители дават на хората  именно това – тези чисти забавни машини за неподправено удоволствие.

Третият модел след Zonda и Huayra идва с шестлитров V12 туин турбо, разработен от AMG, който в този случай идва с 864 к.с. и 1100 нютонметра максимален въртящ момент – без никаква  електрификация. Мощност, която лесно трябва да се справи с ниското тегло от 1280 килограма. Стандартно превключването става постредством седемстепенна механична кутия, дело на Xtrac. Ако желаете, можете да поръчате и секвенциална седемстепенна скоростна кутия като опция.

Титановата изпускателна система е с характерния дизайн с 4 ауспухови тръби в центъра, а монокок шасито е изработено от смес от титан и карбон. Тази структура прави хиперавтомобила с 10,5 процента по-твърд от своите предшественици според Pagani. За външният силует се твърди, че е вдъхновен от дизайнерски елементи от 50-те години на миналия век. Сред тях са скоростните лодки Riva и фаровете на класическите мотопеди Vespa. Utopia не иска да бъде нито ретро, ​​нито модерна, а вечна. Това начинание вероятно е и причината, поради която агресивните аероелементи бяха пропуснати. Utopia постига аеродинамична ефективност чрез самата си форма. Алуминият и кожата доминират в интериора. Воланът е изваян от един блок от лекия метал. Но истинското произведение на изкуството е в центъра на интериора – скоростният лост с отворен механизъм. По-нагоре четири аналогови кръгли инструмента предоставят информация за налягането на маслото и акумулатора, както и температурата на водата и маслото. Аналогови са и оборотомерът и скоростомерът зад волана. Между тях има дисплей за цялата допълнителна информация.

Гумите подчертават кованите алуминиеви джанти с турбинен дизайн. Налични са четири режима на шофиране (Comfort, Wet, Sport и Race), които се избират с помощта на въртящ се механизъм в долната част на волана. Електрически регулируемите амортисьори трябва да осигурят баланс между пистата и спокойното неделно каране. При всякакви случаи карбоново-керамична спирачна система от Brembo спира колата по команда. А сега е време за тежката истина. Нетната базова цена на Utopia е 2,15 милиона евро – повече от двойно на сумата за Huayra в началото. Сумата не ви плаши? Звучи добре, но няма да помогне. Всичките 99 бройки вече са разпродадени и трябва да бъдат доставени на клиентите от лятото на 2023 г. Но ако попитате любезно, може да ви дадат и някой друг плакат. Или модел 1:18./ ams.bg