Първото инвитро бебе у нас – Илияна Тирилова от Рила, навърши 30 г., д-р Илия Ватев: Ходих да се консултирам с игумена на Рилския манастир преди процедурата

Илиана Тирилова с проф. Илия Ватев

Навършиха се 30 години от първото за България „бебе в епруветка“. Припомняме, „Вяра” осъществи връзка между първото инвитро бебе Илияна Тирилова от Рила, която живее в Америка, и нейния първи братовчед от Дупница.

По повод годишнината д-р Илия Ватев, който е репродуктивен биолог и бащата на асистираното оплождане у нас, коментира: „Как да не помня какво беше преди 30 години – беше голямо вълнение, беше дълго очаквано, беше след много провали. Много трудно стана. Аз още от студентските години бях привлечен в тази катедра по биология. Мога да кажа, че птица ми мина път“, обясни проф. Ватев. Той разказа още, че преди да се появи Илияна – първото у нас „бебе в епруветка“, той е посетил игумена на Рилския манастир, за да коментира с него темата за изкуственото оплождане. „Тъй като те са от град Рила, близо до Рилския манастир, съпругът Крум познаваше игумен. И аз съм християнин, кръстен съм, беше ми интересно. Тъй като католическата църква и сега е против тези техники. Посетихме го. Отговорът беше двусмислен. Каза, че православната църква смята, че семействата, които нямат деца, са наказани от Бога заради нещо. И в този смисъл ние, лекарите, не правим добра работа. От друга страна, тъй като работим с ръцете, очите и умовете, които са ни дадени от Господ, значи той е съгласен с това, което правим. Иначе нямаше да го направим“, връща се към спомените си лекарят.