Зелен бунт! 461 души скочиха в петиция срещу изсичането на брезовата горичка в Кюстендил, Георги Спасов: Не искаме пакинг за сметка на зеленината – автомобилите в центъра  трябва да се намалят

 

 

Инициаторите на петицията: Кмете Паунов, настояваме за запазването на всички зони с гранитни павета и каменни настилки, така ще се спесят обществени средства

Зам.-шефът на НС Валери Жаблянов: Изсичането на дървета не може да бъде оправдано по никакъв начин, кмета да преработи проекта

461 души се подписаха до днес в петицията „За запазване на брезовата горичка” в Кюстендил по повод ремонта на парк “Галерията”, който предвижда дърветата да бъдат изкоренени и преместени на дрего място. Един от подписалите се – Румен Христов заявява: „Не бива да се махат зелените площи зарад паркинг”. Георги Спасов също мотивира своята позиция за запазването на горичката: „Изменението на средата без да има належаща необходимост пречи на всички граждани. Ежемесечно нашето семейство паркира на вече съществуващите парко площи около парк “Галерията” и никога не изпитваме затруднение да открием свободно място. Трябва да се стремим към намаляване на автомобилите в центъра на града, а не да създаваме предпоставки да се увеличават.”. Владимир Бранков е категорличен: „Защото съм против безчинствата, толерирани от властта”. Оля Тошева казва: „Не искам всичко в Кюстендил да става бетон. Трябва ни зеленина”. Владимир Сотиров с подписа си заяви: „Протестирам срещу всяка сеч!. Особено, когато е свързана с традиционен изглед към града”. Инициаторите на подписката се обръщат и към градоначалника Петър Паунов:

 
.

Уважаеми господин Петър Паунов,

Ние, долуподписаните граждани: 

  1. Настояваме за изменение на проекта за ремонт на парк “Галерията” с цел запазването на брезовата гора на територията му и категорично се противопоставяме на идеята част от дърветата да отстъпят място на паркинг. Премахването на големи дървета и намаляването на зелените площи в центъра на града не може да се компенсира по никакъв начин!
  2. Настояваме за запазването на всички здрави дървета на територията на парка и категорично се противопоставяме на проектното предложение за премахване или преместване на големи дървета с цел създаване на визуални оси. Дърветата и зеленината сами по себе си са най-добрата гледка!
  3. Настояваме за запазването и поддържането на всички зони с гранитни павета и каменни настилки на територията на парк “Галерията”, по поречието на река Банщица и навсякъде в града, където те допринасят за запазване на историческия дух на архитектурния и археологически резерват “Пауталия-Велбъжд”. Запазването им ще доведе и до спестяване на обществени средства в резултат на изключителната дълготрайност на каменните настилки!

Нека запазим и поддържаме уникалния природен и исторически облик на Кюстендил за качествен живот на настоящите и бъдещи жители на града!

Същевременно, избраният от Кюстендил зам.председател на Народното събрание – Валери Жаблянов също коментира широко дискутираната тема в Кюстендил, свързана с реконструкцията на централната градска част с европейски средства, на стойност около 5 милиона лева.
“Нормално е да се търси обновление на градските пространства, но не за сметка на традициите и опазването на природата. Изсичането на дървета в централната част на града и унищожаването на зелени площи не може да бъде оправдано с усвояването на никакви средства”, каза Жаблянов и призова ОбС и кмета на Кюстендил да направят необходимото проектът да бъде преработен, ако той включва унищожаване на зелени площи.