Бившият министър на вътрешните работи от дупнишкото с. Стоб Веселин Вучков специално за „Вяра“:Пети депутат от Стоб – Йорданка Фикирлийска се закле в Народното събрание, влезе от софийска листа

  • Народната представителка има къща в кочериновското село и често пътува до родния край заедно с майка си Анка Таскова

 

Родената в кочериновското с. Стоб и живяла в гр. Дупница Йорданка Фикирлийска се закле като депутат в 44-тото ОНС на 5 май 2017 г. Това съобщи за в-к „Вяра“ бившият министър на вътрешните работи в кабинета „Борисов-2” и депутат в 42-рото и 43-тото ОНС проф. Веселин Вучков. Припомняме, че Веселин Вучков също е родом от с. Стоб, има къща в селото, в нея живеят родителите му, а той подаде оставка от министерския пост през м. март 2015 г. заради несъгласие с кадровата политика в сектора за сигурност.

Новоизбраната депутатка има къща в с. Стоб и често пътува до родния край заедно с майка си Анка Таскова, с двете си дъщери и с двете внучки. Нейният съпруг инж. Георги Фикирлийски е роден в Благоевград, родът му е от Бобошево. Баща му Васил Фикирлийски е известен на хората от региона като дългогодишен главен счетоводител на Книжно-мукавената (бивша Балабанова) фабрика в с. Бараково.

Животът на Йорданка Иванова Фикирлийска е тясно свързан с Югозападна България. Родена е в с. Стоб през 1955 г., двамата й родители също са от селото. До 5-годишна възраст живее в родното село, след което семейството се премества в Дупница, където Йорданка завършва гимназия. През 1977 г. завършва днешния УНСС в София със специалност икономист-финансист. След завършване на висше образование за кратко ръководи дупнишкото звено на дружество „Топливо“, а през 1981 г. печели конкурс за данъчен инспектор в подразделението на Кюстендил. Постепенно расте в йерархията и през 1990 г. става началник на данъчната служба в Дупница, включваща бюрата в Рила, Кочериново, Сапарева баня, Усойка. През 1992 г. напуска данъчната администрация и започва работа в семейна фирма с нейния съпруг и заживяват в София. На последните парламентарни избори Й. Фикирлийска бе под №7 в кандидатската листа за 24-ти МИР в София и влезе като депутат преди около месец след избиране на правителство и други трансформации в листите. В НС тя е член на Комисията по транспорт и на Правната комисия.

Йорданка Фикирлийска е петият депутат от с. Стоб след Йордан Ангелов (1891 – 1931), Сотир Янев (1891 – 1943), Асен Васев – Аджията (1909 – 1980) и Веселин Вучков (1968).