Petrich DHI събра най-добрите български планински колоездачи за първия кръг от българските даунхил серии

Димитър Мазнейков и Лазар Бойчев от клуб „ВИВО” – Петрич спечелиха съответно първо и второ място в Rank Bib FW, Теодор Мавродиев е първи в USI Men, Румен Белезирев е втори в Junior  

Първият кръг от Българските даунхил серии  се проведе от 12 до 14 май. Най-южният български град, Петрич,  посрещна  най-добрите български планински колоездачи в състезанието Petrich DHI. Домакини на състезанието бе клуб „Виво“, Петрич, които построиха и новото трасе „Папреница“, което  предизвика уменията на колоездачите в дисциплината спускане. То е с дължина 2756 м и е разположено в ниската част на планината Беласица, като стартът  бе на хижа „Папреница”, а финалът – пред ресторант „Яворите”.

В състезанието взеха участие около 150 състезатели, които  бяха разделени в категориите: Мъже 17+, Жени 17+, Юноши 15-16, Мъже 30+ и Hardtail.

Освен като първи кръг от Българските даунхил серии, събитието е включено и в календара на Международния колоездачен съюз и е класифицирано като UCI class 3 състезание. Това означава, че колоездачите, състезаващи се в категория Мъже 17+, получиха точки както за националната, така и за световната ранглиста в зависимост от класирането си.

Това е първото колоездачно състезание, което се проведе по новото трасе в Петрич, а самото състезание бележи първото си издание. Въпреки това, положителните отзиви за трасето вече са факт и се оправдаха очакванията  за една много силна и интересна DH надпревара.

Спортната общественост на община Петрич с нетърпение очакваше представянето на Димитър Мазнейков – шампион от 2016 година в категория от 10 до 12-годишна възраст,  новопривлечения в клуб „Виво” Румен Белезирев от Сопот, също шампион в категория 15-16 годишна възраст и за първи път при мъжете на Теодор Мавродиев. И тримата се представиха блестящо в категориите си и загатнаха че наистина Петрич може да стане център в този вид колоездене.

Крайното класиране се подреди както следва: Rank Bib FW първо място за Димитър Мазнейков и второ за Лазар Бойчев и двамата от клуб „ВИВО” Петрич; жени – първо място за Виктория Гончева; Hardtail – Васил Денчев; Men open – първо място за Йотко Йотков; Master 30 + първо място за Димитър Гайдов; Junior –първо място за Йордан Анчев, второ място за Румен Белезирев от клуб „ВИВО” Петрич; USI Men – първо място за Теодор Мавродиев от клуб „ВИВО” Петрич. Състезанието по регламент носи точки както за националната ранглиста по планинско колоездене, така и за международната. Кметът Димитър Бръчков връчи наградите в категория USI Men, в която на първото почетно място заслужено се класира петричанинът Теодор Мавродиев.

Закриването на състезанието стана по тържествен начин в ресторант „Яворите”.