Peugeot 308: Порция свежест

Първа среща с обновената версия на Peugeot 308

 

При обновлението на своя модел от компактен клас Peugeot са подходили доста предпазливо – реално външните промени се считат до съвсем дреби ретуши, които ще бъдат забелязани единствено от най-наблюдателните. Обективно погледнато това не е никак лоша новина, защото 308 и до днес допада на мнозина със своята семпла, лишена от склонност към провокации елегантност. Всъщност най-лесно видимата новост по екстериора е възможността за поръчване на яркосиния цвят на име Vertigo Blue, който вече познаваме от новите 208 и 2008 и определено успява да донесе допълнителна свежест в излъчването на дългия 4,25 метра хечбек.

Серийно с i-Cockpit


Основната новост за автомобила е съсредоточена в интериора му, или съвсем точно казано се намира непосредствено пред водача. Става дума за дигиталния комбиниран прибор i-Cockpit с триизмерни графики, който вече е част от стандартното оборудване на модела. Въпросният дисплей може да работи в няколко режима и подлежи на персонализиране, в зависимост от това какъв тип информации иска да вижда водача. Иначе типичната за марката леко екстравагантна ергономична концепция с малък волан и разположено над над него арматурно табло е съхранен. Дали това решение е плюс или по-скоро не, остава изцяло въпрос на лични предпочитания – няма спор, че по този начин Peugeot продължават да изглеждат наистина различни на фона на пазарните си опоненти, а такъв тип инакомислене допада на мнозина. Вътрешността на автомобила допада с удобните седалки и приятните на допир материали.

Хармоничен 1,5-литров дизел

Под предния капак работят познатите вече трицилиндрови бензинови агрегати от серията Puretech с работен обем 1,2 литра и мощност от 110 до 130 конски сили, както и 1,5-литров дизел BlueHDi във варианти със 100 и 130 конски сили, по-мощният от които може да се комбинира и с осемстепенен автоматик. Впечатленията ни са именно от по-мощния дизелов модел, комбиниран с класическа автоматична трансмисия с хидравличен преобразувател на въртящия момент, доставяна от японската компания Aisin. Първото нещо, с което новата 1,5-литрова машина успява да спечели симпатии, е нейният тих, равномерен и плавен ход – на фона на трицилиндровите бензини тя на практика е по-култивираното задвижване за 308. Следващият сериозен коз в полза на дизела е добре познатото съчетание от уверена тяга (нищо учудващо с оглед на наличието на максимален въртящ момент от 300 нютонметра, достъпен още от 1750 оборота в минута) и забележително нисък разход на гориво, който при смесен цикъл на шофиране трудно се качва над пет-пет и половина литра на сто километра. Френските инженери са настроили много добре скоростната кутия спрямо параметрите на двигателя, така че водачът се радва едновременно на комфорт и добра динамика от страна на задвижването.

Пътното поведение е солидно с известен уклон към динамиката, комфортът също не дава поводи за недоволство./ams.bg
Текст: Божан Бошнаков
Снимки: Peugeot