Пхенян изстреля ракета, която е прелетяла над Япония

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун станал баща за трети път

 

Пхенян изстреля ракета от неизвестен засега вид от район близо до столицата си в източна посока, към Японско море. Неизвестна към момента е и целта, но ракетата е прелетяла над Япония.

Ким Чен-ун и И Сол-джу

Шиндзо Абе, министър-председател на Япония:

„Балистичната ракета, която бе изстреляна от Северна Корея, премина нашето въздушно пространство и падна в Тихия океан. Японското правителство бе напълно наясно с движението на ракетата и предприе всички мерки за запазване живота на хората. Тази ракета представлява безпрецедентна, сериозна и тежка заплаха и нарушава регионалния мир и стабилност. Силно протестираме срещу Северна Корея. Настояваме Съветът за сигурност на ООН да свика спешно събрание. Ще координираме действията на международната общност и искаме да се предприемат стъпки за натиск над Северна Корея“.

Ракетата е прелетяла над Япония и е паднала в Тихия океан, на около 1180 км източно от северния японски остров Хокайдо. Още се анализират данните за ракетата, включително за височината на полета й. Според японската обществена телевизия тя се е разпаднала на три части. В североизточната и северната част на Япония временно е било спряно движението на високоскоростните влакове. След проверка на системите за безопасност, то е било възобновено.

Според Пентагона ракетата не е представлявала опасност за САЩ. В телефонен разговор американският президент Доналд Тръпм и японският премиер Шиндзо Абе са се договорили да засилят натиска над Пхенян.

Междувременно стана ясно,че севернокорейският лидер Ким Чен-ун е станал баща за трети път. Информацията е на агенция Йонхап, цитирана от Франс прес. Според южнокорейски депутати, информирани от разузнаването, първата дама на КНДР е родила отново през февруари.

Не се съобщава полът, нито името на детето.

Ким Чен-ун се ожени за И Сол-джу през 2009 г. Досега беше известно, че двамата имат две деца. За първото се знаеше само, че е родено през 2010 г. Второто – момиче, наречено Ким Чжу-е, е родено през 2013 г.