Pininfarina Battista – най-мощният италиански автомобил

Италианското ателие Pininfarina представи на автосалона в Женева нова електрическа хиперкола. Тя ще излезе на пазара под името Battista в чест на основателя на компанията Джовани Батиста Фарина.

Машината е оборудвана с 4 електомотора, които общо развиват 1900 к.с. Съответно това е и най-мощният италиански автомобил, който някога е получавал разрешение да се движи по обществени пътища. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема под 2 секунди, а максималната скорост е 400 км/ч. Пробегът с едно зареждане е 450 км.

Дизайнът на модела е в стила на най-мажните модели, разработени от Pininfarina. Сред тях са Cisitalia 202 от 1947 г., Ferrari 512S от 1970 г. и концептуалният модел Sintesi от 2008 г. В салона на хиперколата са поставени два аналогови контролера, цифров приборен панел, както и два големи дисплея, на които излизат данните от навигацията, сведенията за работата на системите на автомобила и друга актуална информация.

Автомобилът може да се поръча само от специален сайт, като се предлага ограничена бройка. За Европа тя е 50 автомобила, като продажбите стартират догодина. Цената е между 2 и 2,5 млн.долара.

 

 

Източник: topgear.bg