Пламен Бонев от Благоевград, Здравко Стойнев от Перник и Георги Андонов от Кюстендил получиха награди от Зоналната изложба „Струма” в Благоевград

Спас Цветков пред свои картини

Приза за млад автор на XVIII издание взе Димка Ставрева, а на СБХ – Спас Цветков

113 художници представят над 200 творби в Градска художествена галерия в Благоевград на XVIII поред Зонална изложба „Струма”. При откриването на впечатляващата експозиция директорът на галерията Иван Милушев изказа от името на всички участници благодарност към кмета на града д-р Атанас Камбитов и община Благоеврад за възстановяването на традицията, която пази духа на творците и ги мотивира да оставят ярък отпечатък в историята на изкуството.

Димка Ставрева пред своя картина

Зoнална изложба „Струма” включва произведения във всички жанрове – живопис, графика, скулптура и приложно изкуство – (дърворезби, керамика). Жури от експерти определи и присъди 4 равностойни награди на изявени художници и една специална награда на Съюза на българските художници.

Георги Андонов
Пламен Бонев

С награда за живопис бе отличен Пламен Бонев от Благоевград. В същата категория бе награден и Здравко Стойнев от Перник. Награда за пластика получи Георги Андонов от Кюстендил, а отличието за млад автор бе връчено на Димка Ставрева от Благоевград. Наградата на СБХ взе Спас Цветков от Благоевград.

Владимир Шунев и Силвия Славкова
Участниците се почерпиха с бяло и червено вино

На откриването присъстваха повечето от участниците – директорът на ХГ „Владимир Димитров – Майстора” Валентин Господинов, Владимир Шунев, Иван Пенев, Георги Андонов – от Кюстендил, проф. Богомил Живков, Георги Кьосев, Здравко Стойнев, Богомил Благоев – от Перник. От Благоевград бяха Антон Гошев, Христо Шапкаров, Атанас Дафинов, Венцислав Терзийски, Славчо Багашки, Николай Китанов, Огнян Механджиев и много други. В изложбата участва и уредникът на галерия „Васил Крапчански” в Сапарева баня Силвия Славкова, която представи две графики, както и Момчил Мирчев, чиито корени са свързани с Дупница.

Директорът на галерията връчва наградата на Спас Цветков. Вляво е Здравко Стойнев
На изложбата присъства и обявеният наскоро за почетен гражданин на Кочериново Славчо Багашки (в средата)

Десислава Кузманова – инспектор към отдел „Култура“ при ОбА – Благоевград, поздрави участниците, а кметът на Кюстендил Петър Паунов изпрати приветствен адрес.

Жители и гости на Благоевград ще имат възможност до 15 декември да видят изящните произведения на изкуството, които поради големия брой са разпределени в Градска художествена галерия и залите на Регионалния исторически музей.

Здравко Стойнев е роден в Перник през 1957 г. Средното си образование завършва в Софийската художествена гимназия, а висшето – в Художествената академия. Работи в Художествена галерия – Перник като главен уредник. С проф. Емил Мирчев бяха удостоени през лятото с първи награди в художествения конкурс в Перник, посветен на Васил Левски.

Спас Цветков е роден с. Марулево, живее в Благоевград, 67-годишен. „Моето село до ден днешен ме вдъхновява. То си личи и по картините, защото там, където съм пораснал, има едни обли баири, а детството ми е минало сред живописна природа. От малък рисувам, опитах в академията, но не можах да се преборя. С моето постоянство обаче продължавам да работя. Работил съм като художник рекламатор по предприятията преди промените, а след това и в строителството, но основно отделях внимание на рисуването“, каза той.

Пламен Бонев сподели за „Вяра“ с характерния за него хумор: „Израснах в бедно работническо семейство. Тате ми каза, че имам ограничен талант, това ме амбицира и ме приеха в академията. А в академията човек се научава от другите. Има една мисъл на един голям руски художник – Репин. Той казва: „Аз мога едно куче да науча да рисува, но художник не мога да направя никого…” Аз съм от София, но 21 години бях художник в Кукления театър и това ме свързва с Благоевград. Тогава имаше една много силна група млади художници и ми бе много трудно да се впиша сред тях, защото нито имах техния талант, нито техните възможности. В един момент обаче този климат с много рисуване, с много приказки и, разбира се, с кисненето по заведенията, роди нещо. Благоевград бе обречен на липса на култура и зорлем по време на комунизма нещо се правеше. Стигнахме един момент да кажа – тук имаше 7 членове на СБХ, а в Русе имаше стотина, но нашите изложби бяха по-интересни, отколкото на онези пейзажисти. Сега градът обаче ми напомня на ресторант, в който има огромно меню, но много малко са вкусните неща”.

Димка Ставрева е родена в Хасково, живее в Благоевград. В ЮЗУ е завършила висшето си образование и тук се омъжила. Има три деца, и трите момченца. Участвала е в редица общи регионални и национални изложби. Има галерия в Созопол. Съпругът й е от Благоевград. Споделя, че седнали от първия учебен ден на един чин и оттогава са заедно. „Мъжът ми не рисува от доста време, т.е. даде ми поле за изява”, шегува се тя.

Георги Андонов е роден през 1955 г. в гр. Кюстендил. Има 17 самостоятелни изложби в Кюстендил, София, Пловдив, Германия и Швейцария, както и множество групови изложби в Германия, Франция, Япония, Чехия, САЩ, Македония.

Участва в повече от 50 пленера в страната и чужбина. Организатор е на международния пленер “Свети Лука”.

Член на СБХ и на Международната асоциация на изкуствата IAA, която работи в тясно сътрудничество с UNESCO. Има множество награди за рисунка и живопис, а през 2005 г. – I награда на Фестивал на изкуствата – Мелбърн, САЩ. Изографисал е църкви, параклиси и манастири в страната, както и църквата “Св. Илия” в Дебър, Македония.

Експозицията бе открита на символичната дата – 18 ноември, която съвпада и с броя на изданията на изложбата, която обединява таланта на художниците от областите Благоевград, Кюстендил и Перник.

Зонална изложба „Струма“ стартира за първи път в Кюстендил на 11 октомври 1977 г. и на нея са представени 70 автори със 103 творби. Същата година Голямата награда на изложбата е присъдена на Елица Тодорова за живопис. На първото издание на зоналната изложба са отличени още Любен Гайдаров с първа награда за живопис, Стойне Шаламанов с първа награда за графика, Емил Попов и Богомил Живков с първи награди за скулптура и Христо Бараковски с първа награда за декоративно-приложно изкуство.