Под вещите грижи на лекарите от санаториума на Искра Генкова 10-годишната Лили направи първите си крачки

10-годишната Лили

 

Логопедът Милена Йоцова от СБР „Ясен”: Всяка стъпка е малко чудо, 3-годишният Марти от Банско, който имаше проблем с езика, тук научи прекрасни песни, 23-годишният Ясен стъпи за пръв път на краката си…

 

Под нежната и експертна грижа на специалистите от специализирана болница за рехабилитация „Ясен”, собственост на Искра Генова, която стопанисва и санаториума в Сапарева баня, 10-годишната Лили от Плевен за първи път се изправи и направи две крачки. Момиченцето страда от церебрална парализа, а днес и майка й, и наблюдаващите лекари са възхитени от усилията на Лили. Чудото стана след серия процедури в СБР „Ясен”.

Терапията на медицинския екип на болницата дава отлични резултати в подобряване състоянието на още много болни. Тук идват деца от цяла България, лек за болежките си намират и много чужденци.

Искра Генова

10-годишно момиченце, страдащо от синдрома на Даун, което никога не е прибирало езика си, за първи тук среща лекари, които успяват да стегнат мускулатурата му чрез орофациален масаж. В момента в болницата на процедури е и 28-годишният Йовчо от София, който страда от детска квадрипареза. Той е цяло чудо и събира възхищението на всички, тъй като пише безпогрешно с носа на лаптопа си. Йовчо е в състояние да пише и есемеси. В момента логопедът Милена Йоцова го подлага на артикулационна гимнастика, чрез която е усъвършенствал почти напълно моториката и произнасянето на звуковете.

„Йовчо е съхранил интелекта си, той е изключително умен и способен. Много се радвам, че може да говори като истински говорител”, каза д-р Йоцова и добави: „Гордея се с 3-годишния Марти от Банско, който тук научи прекрасни песни. Момчето имаше голям проблем с езика. Гордея се с Владимир Китанов от Благоевград. Голяма радост беше, когато видяхме 23-годишния Ясен от София за първи път да се изправи и да стои сам на краката си. Това, разбира се, е и плод най-вече на усилията на неговата посветена майка.

От две години съм в болницата и съм видяла пациенти, страдащи от аутизъм, синдром на Даун, детска церебрална парализа. След престоя тук пациентите и близките им стават по-спокойни и успяват да спят през нощта, а преди са приемали успокоителни. Наскоро организирахме молебен и като че след него започнаха да се случват най-много чудеса. Поканихме отец Василий, трябва да ви каже, че повечето майки на болни деца силно се уповават на Бога. Така след молебена 5-годишният Любчо за първи път качи стълбището до втория етаж на санаториума, а не можеше да стъпва на краката си. 21-годишният Ясен от Варна започна да плува сам, нищо че не може да ходи. 17-годишният Христо от София започна да меси хляб и опече за екипа ни страхотна пита. Не зная дали знаете, но хлябът и всички тестени изделия, които се предлагат в менюто на пациентите ни, се произвеждат на място в санаториума. Христо се излекува чрез терапията месене.

Всеки ден с очите си виждам как сковани бебенца стават по-подвижни, по-комуникативни и по-щастливи и се превръщат в оживени малки същества”, каза логопедът Милена Йоцова. Освен логопедия тя е завършила и педагогика за слухово и зрително увредени деца. „Ако не бях завършила теология, може би нямаше да имам нито една от тези специалности. Преди 18 години изведнъж ми хрумна. За първи път в Семинарията разрешиха да се обучават жени и аз реших да се запиша и да бъда една от първите. Всички ми се чудеха, защото бях атеист, но неведоми са пътищата Божи. Когато родих сина си, лекарите ми казаха „няма да живее”. В момента той е пораснал мъж с успешна реализация в Германия. Не зная как, но лекарите съобщиха, че е изпил околоплодните ми води, преди да се роди”, разказа Йоцова.