Попадията Райна Маркова превърна храма „Св. Йоан Рилски” в курорта Паничище в късче от рая, посреща миряните с цветя и тъгува по откраднатите градински фигурки

Райна Маркова

 

  • Лошото е, че най-редовно ми крадат приказните герои, слава Богу, че има и добри хора, които ми помагат да възстановя щетите, сподели 65-годишната жена

 

65-годишната баба попадия Райна Маркова е превърнала православния храм в курорта Паничище „Св. Йоан Рилски” в късче от рая. Набожната жена е посадила безброй цветя и е създала градина като в приказките. Тук, край шосето в двора на храма, може да се срещнете с Бате Гъбарко, магаренцето Йори, Червената шапчица, Зайо Байо и безброй приказни герои.

Отец Георги Марков

Храмът трябва да е любимо място както за възрастни, така и за децата. „Лошото е, че най-редовно ми крадат приказните герои. Добре, че има добри и щедри хора, които, като им се помоля, отново възстановяват градината ми. Борбата е всекидневна, уж всичко се охранява, а пак се случи така, че три-четири пъти всички приказни герои изчезват безследно”, разказа сърцатата жена.

Хванахме я да полива градината с дълъг маркуч. На всеки посетител тя щедро предлага клонче от всяко цвете, което предизвика възхищението му. То е придружено с ценни съвети как да си го отгледаш у дома.

„От църквата каквото получиш, носи благословение, а Господ тук отговаря на всички молитви”, приказва Райна, докато плеви градината.

Тя се е погрижила и за храма, в който звучи тиха музика, която изпълва душата, щом прекрачиш прага. Единствената беда е, че вътре е много студено, а сградата няма комин.

Баба Райна е съпругата на 71-годишния отец Георги. Двамата служат в храма от 5-6 години. Преди това са били светски хора.

Преди 6 години отец Георги и баба Райна са ръкоположени от отец Йоан и започват службата си пред Бога в църквата на село Овчарци.

„Отец Георги е народен човек, изключително добър, а баба Райна – два пъти повече. Преди 7 години загубиха син. Детето им почина на 35 години, сърцето му спря. Най-вероятно това ги накара да се посветят и на служба на Господ. Двамата имат още един син. Това е възхитителният музикант Владимир Марков, който е бивш общински съветник в Сапарева баня”, разказаха миряни от Сапарева баня.