Попът на Бистрица Борис Минчев танцува пиян във фейсбук, хората: Иска за себе си 70 лв. от погребение

Отец Борис Минчев

Той и отец Марков от Сапарева баня са уволнени, могат да се върнат на работа, ако се покаят и изкарат изпити, обясни отец Паликарски

Поп Борис Минчев, който служи в дупнишкото село Бистрица, е танцувал пиян в клипчета, качени във фейсбук, и е прибирал пари от погребения. Това стана причина придобилият скандална известност поп от дупнишкото село Самораново да бъде уволнен.

Отец Георги Паликарски

Свещеник Борис Минчев от Сапарева баня също се разделя с правото да служи и упражнява професията. Двамата свещеници са уволнени за 1 година с решение на Софийската митрополия и заповеди, подписани от патриарх Неофит, от 1 ноември. Дисциплинарното им наказание е снемане от длъжност до покаяние, изразено в писмена форма за срок от 1 г. в аргос – пълно запрещаване за свещенослужение. Мотивът за освобождаването на 55-годишния Борис Минчев, който служеше в черквата „Възнесение Господне” в дупнишкото село Бистрица е системно неизпълнение на законните разпореждания на църковната власт. 72-годишният Георги Марков, който служеше в храма „Св. Иван Рилски”, е уволнен с мотив неизпълнение на служебните задължения.

Отец Георги Марков

„Двамата свещеници са аргосани, което означава, че им се забранява да служат, да носят кръст, калимавка и расо. Имат право да служат на клира, но като обикновени миряни. За да си върнат правомощията на свещеници, след 1 г. ще трябва да напишат покайно писмо и ако от Св. Синод приемат, да изкарат съответните изпити”, поясни архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия Георги Паликарски.

„Целта на новото ръководство на митрополията е да стегне редиците. Причините за уволнението на Борис Минчев са комплексни. Беше хващан пиян на работа, във фейсбук бяха качени клипове, показващи непристойно поведение от негова страна, танцува пиян и т.н. Преди години го спасявах, но сега не мога. Църквата прощава до 3 пъти и на него няма накъде повече да му се прощава”, допълни Паликарски.

В Бистрица коментират, че Минчев прибирал солидни суми за опело на покойник, като за църквата оставала символична сума. Отец Борис бил викан за погребение в селото и поискал 70 лв. само за себе си, твърди се в Бистрица.

Архиерейският отбеляза, че свещеник Георги Марков е наказан за търговия в храма на Паничище. Паликарски припомни, че с аргосване в духовната околия са били наказвани свещеник Методи Кръстев, а преди това – Иван Кавдански от Червен брег. „Кръстев беше хванат в злоупотреби с пари и преместен да служи в бобовдолските села Горна и Долна Козница, той отказа и беше уволнен. Иван Кавдански беше наказан, защото се оженил за кумичката си”, каза Паликарски. Архиерейският наместник обясни, че функциите на Борис Минчев в Бистрица ще поемат той и останалите му колеги в Дупница.