Пребиха шофьора Ивайло Димитров от Кюстендил в Швеция, фирма „АС – Глобал Спед” на Стоян Ангелов отказа да му плати самолетния билет от 200 лв. за връщане

Елисавета Деянчева – съдия в КРС

 

Кюстендилският шофьор Ивайло Димитров осъди транспортната фирма „АС – Глобал Спед” ЕООД на Стоян Ангелов, забравила да плати командировките му в чужбина, както и обезщетение за това, че бил нападнат в шведския град Малмьо при едно от пътуванията. Двама неизвестни се нахвърлили на шофьора на ул. „Бронсютарегатен“ и го спукали от бой. Искали да задигнат колата му. Нараняванията били в областта на главата, корема шията и ръцете, но с големи усилия успял да подаде сигнал до полицията. По разпореждане на униформените в гр. Малмьо Иво трябвало да остави автомобила, който впоследствие щял да бъде върнат на собственика, и си тръгнал за България със самолет. Заплатил билет за това с лични средства на стойност 200 лв., които също не му били възстановени.

Ивайло бил на трудов договор в транспортната фирма, като изпълнявал длъжността „шофьор“ с основно месечно възнаграждение в размер на 465 лв. По време на инцидента бил командирован да товари стока по маршрут България-Дания-Швеция-Франция, като уговорката била, че командировъчните средства ще бъдат в размер на 60 евро на ден. По време на пътуването му се наложило да смени гумите на автомобила, за което от фирмата му превели 2440 лв., при положение че услугата излязла 2623 лева. Остатъкът не бил възстановен. Според изчисленията на шофьора от транспортното дружество му дължат пари за командировка в размер на 2820 евро, а за забавено плащане на командировъчните пари лихвата била 200 евро. Транспортното дружество трябвало да изплати и още 230 лева, като част от трудово възнаграждение. Фирмата виси и с 200 евро за самолетен билет, който шофьорът платил, за да се прибере от Швеция.

От фирмата обаче са категорични, че разпечатката от GРS показвала, че Ивайло се намирал в Маглавит, Румъния, и му се дължат командировъчни едва за седмица. Парите за самолетен билет също били спорни, тъй като на пострадалия му бил осигурен транспорт. Транспортната фирма имала и свое тълкуване за инцидента. До прибирането на шофьора се стигнало, след като той излязъл от кабината на камиона, като оставил ключовете вътре в кабината. Поради това защитната система се активирала и вратите й се заключили. За отварянето й се наложило да се ползва сервиз и пътна помощ, за което била съставена фактура на обща стойност 590 евро. Вследствие на това между ищеца и управителите на ответното дружество бил воден спор относно това за чия сметка следва да е разходът от 590 евро.

Съдия Елисавета Деянчева от Кюстендилския районен съд в крайна сметка разпореди „АС – Глобал Спед” ЕООД да плати 1242 евро, неизплатени командировъчни пари за командировки. От фирмата ще платят и разхода от 200 евро, който шофьорът направил за прибиране в България.

Магистратите не признаха парите, искани за неизплатени заплати, както и лихвата от 200 евро за забава за командировъчни разходи. В своето решение КРС  записа, че Ивайло ще трябва да се бръкне и за деловодни разноски.