Председателят на ВМРО – Петрич, Борис Лазаров: Управляващите са знааели, че осветлението до Кърналово се прави с куп нарушения на закона, защо не го спряха навреме

Борис Лазаров

 

По осветлението са работили фирмите на съпруга на неговата подчинена, директор на дирекция в общината – Рилка Филипова, и на общинския съветник Живко Коемджиев. Това нормално ли е?

 

Самите управляващи са знаели, че изграждането на това така наречено „бижу“ – осветлението от зеленчуковото тържище до село Кърналово, се извършва с куп нарушения на закона. Това заяви председателят на градската организация на ВМРО – Петрич Борис Лазаров по повод заповедта на началника на НСК ЮЗР – Благоевград за премахването на осветлението.

Димитър Бръчков

„Защо управляващите не спряха строителството, не си приведоха нещата според закона, а вместо това разчитаха на гнилия принцип „ако мине – мине“. Това осветление е изградено без каквато и да било документация. И това не го твърдя аз, а е написано в констатациите на специалистите от НСК – Благоевград, които са извършили проверката. И е поверено за изпълнение на фирма, която няма лиценз за такъв тип дейности. Възложител на обекта е кметът на общината. По осветлението са работили фирмите на съпруга на неговата подчинена, директор на дирекция в общината – Рилка Филипова, и на общинския съветник Живко Коемджиев. Това нормално ли е? Изпълнено ли е качествено това осветление? Основният въпрос трябва да бъде безопасно ли е то за хората, след като за изграждането му не е имало строителни книжа. Спазено ли е отстоянието от края на пътното платно, така както го изискват нормативите?

Рилка Филипова

Тези стълбове не са ли разположени опасно близо до самото платно така, че при елементарно разминаване на две коли да се случи трагедия? Има ли стърчащи от земята кабели и болтове, които също представляват опасност? На каква дълбочина е положен кабелът? Ето за тези неща нашите двама съветници предупреждаваха многократно, но никой не ги чу. Вместо това ни обвиняваха в популизъм. Но за съжаление се оказахме прави. Сега също предупреждаваме за пазара в Петрич. Там строителството започна също с цяла поредица нарушения, но вместо да бъде спряно, то продължава. Пак предупреждаваме, че се вършат незаконни неща, за да не стане така, че след месец кметът отново да прати хора да ни обвиняват, че искаме да бутнем и пазара”, заяви Лазаров. Според него този в Общински съвет кметът Бръчков има пълно мнозинство. Ето какво заяви още той: „Този Общински съвет се превърна в клуб по интереси. Единствено усилията на нашите двама общински съветници да се променят нещата към по-добро не са достатъчни. Нашите съветници отстояват принципни позиции. Ето ви парадоксален пример. Владимир Заечки е в УС на сдружението на строителите, общински съветник и председател на комисията по ТСУ. Парадоксът е, че още на втората седмица кметът даде поръчка на фирмата на неговата съпруга за 2 000 000 лева. След олелията на обществения отзвук кметът отмени поръчката и после се започнаха едни ремонти на мостове, борси, улици, канализации. Може лесно да се провери дали годишно тази фирма не получава 120 000 лева за ремонти на борсата през последните две години?”, заяви още Лазаров пред struma24.