Премиерът Борисов: Проектът за ски зоната в Банско да се оповести публично, не искам да има съмнения и обвинения за подаръци

 

Премиерът Бойко Борисов възложи на ресорните министри да дадат публичност на проекта, с който се предлага промяна в концесионния договор за ски зона “Банско“.

По-рано през деня стана ясно, че на заседание на Министерския съвет не е приета точката, с която трябваше да бъде преразгледан концесионният договор за ски зона “Банско”. Преди заседанието на правителството природозащитници протестираха пред Министерския съвет срещу предложение за увеличаване площта по концесионния договор в Банско.
Премиерът Борисов препоръча да бъдат поканени представители на екоорганизациите и да се отговори на всичките им въпроси, за да бъдат разсети съмненията им, че ще бъдат нарушени процедури по опазване на природата.
“Тогава вече, с този аргумент ще го вкараме другата седмица или когато всички проблемни детайли са изчистени между двете страни. Това е най-важното нещо. Не искам съмнения и обвинения за подаръци! Четири години! Министърът на екологията имаше време да направи това и точно него да го няма, да си го защитава, не ми се вижда нормално”, каза премиерът на дискусия по време на правителственото заседание.
“И на Съвета на коалицията, и във всичките наши разговори сме единодушни за втори кабинков лифт и спорът не е дали да има втори кабинков лифт или да няма втори кабинков лифт. Единодушни сме, че ски туризмът, въобще туризмът по нашите планини трябва да се развива и да му се дадат такива условия, каквито има и в Австрия, и в Швейцария, и в много по-развити в това отношение от нас страни. Първото, върху което имам претенция е, че, министърът го няма, а той е основният, който трябва да защити този проект.
Второ, нямаме план за управление на “Пирин“, който да гарантира, че не може нищо по тази тема да се направи в ущърб на природата и според мен това е по-важното. Разсъждавайки само върху концесията, в случая, която, като я няма на сайт, публично, се създават предпоставки за съмнения. Именно това са ми трите претенции. И те по никакъв начин няма да попречат, ако всичко е наред“, посочи министър-председателят.