Производители от Кюстендил недоволстват от ниската изкупна цена на черешите от по 60 ст., Тони Илиева се заканва да ги даде за ракия

Производителите не са доволни от изкупните цени
  • Берачите взимат по 40 ст. за килограм набран плод, досега са издадени около 300 еднодневни договора, ако Инспекцията по труда хване нарушение – санкцията е до 1500 лв.

Ниската изкупна цена на черешите в Кюстендилско е на път да принуди някои от производителите да пратят продукцията си право в казаните за ракия. Въпреки компрометираната реколта и малкото останали масиви, в момента за кг плод се заплаща по 60 ст. „Това, което имам като череши, предпочитам да го сложа в бидони за ракия. И без това останаха малко качествени плодове. Не бива да се подиграват с труда ни. Знаете колко много са съсипаните масиви от студовете през месец април“, коментира Тони Илиева от село Брестница. Тя обяснява, че не един и двама черешопроизводители ще последват примера й.

„Аз имам няколко декара с ранни череши. Те не бяха поразени от студовете, но въпреки това преценете колко пари са вложени в пръскания, обработка и какво още не се сетите. Накрая за тази цена няма да ги дам“, коментира още производителката. Други пък вече се ориентират към пазар в чужбина. „Ранните сортове не са предпочитани, но тези, които се водят средни, ги търсят в чужбина. Карат ги с тирове в различни държави и цената е съвсем по-различна при изкупуването“, коментират производители от региона. Други пък директно предлагат продукцията си на пазара в София, където кг череши се предлага по 2-3 лв.

Само преди дни трудови инспектори започнаха и проверки за наличието на трудови договори на берачите в Кюстендилско. До този момент са издадени около 300 еднодневни договора, обявиха от Инспекцията по труда. Ако бъдат установени нарушения обаче, санкцията е до 1 500 лв. „Все повече са берачите, които държат да работят на договор. По този начин те се чувстват по-сигурни и в същото време си спестяват глоби“, коментират проверяващите. През м.г. са били сключени над 3200 договора с берачи на череши в Кюстендилско, като сега най-вероятно бройката ще бъде същата. „Сега на берачите заплащаме по около 30 ст. за набран килограм череши. В разгара на кампанията те може да получат и 40 ст. Условието е плодовете да бъдат късани с дръжките, защото тогава изкупната цена е доста по-висока“, коментираха собственици на масиви.