Прокуратурата предава на съд Спас от Кочериново по обвинения за измами с евтини самолетни билети

Спас от Кочериново

В Софийската районна прокуратура се водят още две досъдебни производства срещу Василев, разследването продължава

Прокуратурата внесе в Софийския районен съд обвинителен акт срещу Спас Василев от Кочериново, представял се в социалната мрежа като Александър Николов, за да извършва измами със самолетни билети, съобщиха от прокуратурата. Стотици се оплакаха от него, че са били измамени с оферти за евтини самолетни билети до различни дестинации. Оказа се, че почти никой не го е виждал на живо, но фейсбук профилът му с фалшиви снимки и самоличност беше изключително популярен. Оттам е минавала и основната част от комуникацията.

Спас от Кочериново сам се предаде в ГДБОП, а оттам обявиха, че от месеци работят по случая. Използваните от него снимки се оказаха на французина Александър Мартинез, който остана шокиран, че лицето му е използвано от Спас. Свидетелката Я.Б. била учител по френски език на обвиняемия в гимназията. През 2011 г. тя живеела във френския град Гренобъл, но поддържала контакти със Спас и той й разказвал, че бил изкарал шестмесечен стаж на летището в швейцарския град Женева, както и че работел на летището в София. На 20 ноември 2011 г. Спас Василев по скайп излъгал бившата си учителка, че разполага с оферта на авикомпанията Air France за самолетни билети на атрактивни цени по направление Лион-София за 129 евро за билет. Б. си поръчала пет билета. Тя не се усъмнила в думите на Василев, че работи на летище София, нито в истинността на предложената й оферта, тъй като имала добри впечатления от обвиняемия като ученик. Чрез три парични превода през системата Western Union от Гренобъл му превела 765 евро. На 25 ноември Спас Василев изпратил на Б. съобщение по електронна поща като потвърждение на резервираните самолетни билети със съответните номера на билетите. Тези номера съответствали на номера на действителни билети, издадени от Air France, но били използвани от други пътници през предходната 2010 година.

Когато Б. решила да ползва билетите, не успяла да се свърже с обвиняемия. Тя се обърнала към Air France и така разбрала за измамата. През март 2012 година Спас Василев успял по същия начин да измами и свидетеля И.Р., когото заблудил, че работи в агенция за обслужване на полети. Василев го излъгал, че може да му осигури пакет от десет самолетни билета до дестинации в Европа, по избор, срещу 500 лева. Р. превел авансово по сметка на Василев 90 лв., три месеца по-късно още 100 лв., а през октомври – още 300 лв. След това Р. не успял да се свърже с обвиняемия. По случая е образувано досъдебно производство под ръководството и надзора на Софийската районна прокуратура. Предстои делото срещу Василев да бъде насрочено за разглеждане в Софийския районен съд. В Софийската районна прокуратура се водят още две досъдебни производства срещу Василев, отново за извършени от него измами, пострадали от които са много хора. По тези дела разследването продължава.