Прокурор №1 Сотир Цацаров: Искам имунитета на депутата от Гоце Делчев Димитър Гамишев, причинил е смърт на пътя

Димитър Гамишев
  • Гамишев: Давам си го доброволно

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в деловодството на Народното събрание искане за снемане имунитета на народния представител от Гоце Делчев Димитър Гамишев.
Искането на обвинител №1 е заради наказателно производство, образувано по внесен на 22 юни 2016 г. от Окръжна прокуратура-Благоевград обвинителен акт за това, че на 27 ноември 2014 г. в село Копривлен е причинено ПТП със смърт на пешеходец.
При управление на своя “Хюндай Санта Фе” депутатът е блъснал по непредпазливост пресичащ пътното платно местен жител (И. Г. Ж.), който загинал.
Разследването показало, че Гамишев се е движил с личния си автомобил със скорост от около 68 км/час при позволена 50 км/час.
На 15 май тази година адвокатът на подсъдимия предоставил удостоверение, че клиентът му има имунитет, тъй като е избран за народен представител. Това принудило съда в Благоевград да прекрати наказателното производство срещу Гамишев, като го изпрати за разглеждане в Софийския градски съд, тъй като се касае за престъпление от общ характер, извършено от лице с имунитет. В Софийския градски съд е образувано НОХД № 2270/2017 г. и с разпореждане от 30.05.2017 г. на съда наказателното производство е спряно, тъй като Гамишев е придобил имунитет. Точно заради това главният прокурор е поискал даване на разрешение за продължаване на наказателното производство срещу народния представител Димитър Гамишев. Народният представител от ГЕРБ Димитър Гамишев доброволно ще се откаже от имунитета си. Това съобщават от пресцентъра на партията. Гамишев ще внесе в сряда заявление до ръководството на парламента, с което изразява съгласието си да бъде снет депутатският му имунитет.