Радев отказа да пререже лентата на приемна на МВР, вицепремиерът Валери Симеонов посрещнат с аплодисменти от ромите

Омбудсманът предлага безплатно задължително предучилищно образование, ще струва само 18-19 млн. лева

Вътрешният министър Валентин Радев отказа да пререже лентата на МВР приемна в Асеновград.

Няма да режа лентата, ще се радвам, ако се върна и тук намеря не приемна на МВР, а детска градина, заяви вътрешният министър Валентин Радев на откриването на приемна в ромския квартал „Лозница” в града.

Лентата по време на церемонията бе прерязана от вицепремиера Валери Симеонов. Той бе посрещнат с аплодисменти от ромите в квартала. Симеонов им пожела пълно разбирателство и „да живее България”.

Жителите на „Лозница” наобиколиха министър Радев и поискаха да им построи къщи. „Не искаме магистрали, а домове, в които да живеят децата ни. Идва зима”, оплакаха се ромите.

“Всеки един от вас ще може да дойде и да получи съдействие от служителите в новата приемна на РУ – Асеновград“ – с тези думи министърът на вътрешните работа Валентин Радев се обърна към жителите на кв. „Лозница“.

В новата структура ще дежурят денонощно трима инспектори и двама охранително-постови служители от районното управление в града. Радев изрази надежда, че предприетите мерки ще подпомогнат спазването на законността:

„С ваше съдействие, със съдействието на служителите на МВР, на централната и местна власт натискът от престъпления ще намалява. Най-важно е единението помежду ни“, каза той.

Реализирането на проекта е част от трайните мерки за овладяване на противообществените прояви, повишаване на обществената сигурност и ред, както и спокойствието на гражданите.

Проектът струва 27 000 лева, а точният адрес на новата полиция е ул. „Дружба“ № 34а. Там денонощно ще дежурят трима полицейски служители под пагон. Новата приемна е част от трайните мерки за повишаване на обществения ред и сигурност и гарантиране спокойствието на гражданите. В най-скоро време тя ще попадне и в обсега на системата за видеонаблюдение в града.

В същото време в града се състоя национална кръгла маса за реална политика и ефективно решаване на проблемите за етническа интеграция. Образованието и трудовата заетост са основа за решаването на етническите проблеми в страната, стана ясно на кръглата маса.

Вицепремиерът Валери Симеонов констатира, че два месеца след неприятния инцидент на 26 юли на язовир “40-те извора”, всички поети ангажименти са изпълнени. „Когато се обединят усилията на държавата и местната власт, тогава нещата се случват и няма криза, която да не може да бъде преодоляна”, коментира Симеонов.

По-важното според него е решаването на проблема за нормалното съжителство в страната между българския и ромския етнос, необходима е и стратегия за решаване на този проблем.

Омбудсманът Мая Манолова предложи на кръглата маса обхващането на децата от образователната система. В тази връзка тя подкрепя задължителното предучилищно образование, като предлага то да бъде безплатно. По думите й това ще коства на Министерството на образованието 18-19 млн. лева или 280 лева на дете годишно. Тя изтъкна и необходимостта от намаляване на тенденцията на закриване на детски градини и училища в малките населени места. Само за миналата година са отпаднали над 21 000 деца от образователната система, каза Манолова.