Разкриват 90 пункта за череши с наем от 15.20 лв./кв.м в Кюстендилско, чакат жандармерия от 11 юни

Румен Чучков – кмет на село Горна Гращица

 

 

Сезонът на черешите започва до ден-два в Кюстендил, черешарите се готвят  да влязат в масивите. С нарочна заповед на градоначалника Петър Паунов се позволява разкриване на над 90 пункта. „Ние в село Горна Гращица поискахме два. При нас има големи поражения от студа. Я се наберат няколко зрънца, я не. Един собственик от нашия регион е подал заявление за компенсации чрез Фонд „Земеделие”, тъй като смята, че реколтата му е унищожена на 100%. Тези заявления обаче са нож с две остриета. Полицаите вече правят и обходи из масивите“, коментира ситуацията кметът на село Горна Гращица Румен Чучков. По-голямата част от пунктовете са разположени в селата, като най-голям е броят им в Коняво, Таваличево и Соволяно. Изкупуването на черешите ще става срещу представени документи за собственост. Отделно от това при наемане на берачи собствениците или ползвателите на черешови насаждения ще трябва да осигуряват непрекъснато техен представител, който да ги придвижва от и до изходния пункт в началото и края на работния ден. От общинската администрация са определили и работно време за брането на череши, което ще започва в 8 часа сутринта и ще продължава до 20 часа.

„Въпреки провалената реколта от череши има места, на които насажденията са се запазили. Няма как да не бъдат разкрити пунктове. Всеки един от кметовете по села е направил предложение до общината и те вече са утвърдени. Наемната цена пък е 15.20 лв./кв.м на месец“, коментираха от село Коняво.

От 11 юни в Кюстендил пристига и жандармерия, която ще пази черешите на територията на Кюстендилско. Въпреки огромните загуби за земеделските производители в региона и през тази година ще бъдат включени сили на МВР за опазване от набези на реколтата. Предвижда се до дни да стартира и охраната от униформени на Районното полицейско управление в града, както и служители от Общинска охрана.