Рекорд! 100 семейства празнуваха златна и диамантена сватба в Дупница, основателят на планинската служба Георги Смочевски и съпругата му Благовеста: Заедно сме благодарение на компромисите, зачитайте свободата на партньора

Най-възрастното и най-младото семейство с кмета Чимев

 

Родителите на гл. счетоводител в Горското – Рени, Васил и Виолета Михайлови: Най-важното е да има разбирателство

Бившият механик в „Минстрой” – Бобов дол, Иван Михайлов и съпругата му Драга разрязаха тортата, двойките се разписаха в летописна книга и вдигнаха наздравици с кмета Методи Чимев

 

Над 100 жени и мъже с побелели коси изпълниха един от ресторантите в центъра на Дупница, където за 5-а поредна година навръх Въведение Богородично двойки, сключили граждански брак преди 50 и 60 г., отново си казаха „да”.

Моменти от празника
Служители от общината почерпиха с пита двойките

От община Дупница продължиха традицията и в чест на Деня на християнското семейство и тази година организираха златна и диамантена сватба за двойките, дали си обет през 1947 и 1957 г.

Кметът Методи Чимев поздрави двойките

Всички те едновременно положиха подписите в летописната книга и вдигнаха наздравици с кмета Методи Чимев, който и сега бе в ролята на кум и поздрави двойките. Най-възрастните – Иван и Драга Михайлови, имаха честта да поздравят най-младото семейство – Адриана и Владимир Лазови.

Сем. Демиревски

„Да сте за пример на другите”, обърна се бившият механик в „Минстрой” – Бобов дол, Иван Михайлов към застрахователната агентка Адриана и автомонтьора, които са семейство от м. февруари. Иван Михайлов се включи и в разрязването на красивата торта, което обичайно е ангажимент на градоначалника.

Сем. Смочевски

Служителки от общината почерпиха празнуващите с пита, поднесоха им стръкчета бели хризантеми и им подариха плакети. На влизане пък ги почерпиха с хляб и мед и им дадоха китки със здравец. Хората, изпълнени от танцьори от фолклорния ансамбъл „Актавис”, направиха празника български и по-истински. Принос за това имаха и музикантите Васил и Димитър Крекманови. Празника уважиха зам.-кметът Крум Милев и председателят на Общинския съвет Емил Гущеров.

Разбирателство, обич, уважение, търпение, взаимни компромиси, са гаранция за дългогодишен брак, посочиха новите младоженци.

„Най-важното е да има разбирателство в семейството. След това е обичта. Рецептата е едно голямо уважение и да се отстъпва, за да няма проблеми. При нас повече отстъпваше съпругата”, споделиха сем. Михайлови. Васил Михайлов е бивш директор на ПК „Мебел”, а съпругата му Виолета е работила като счетоводител в бившата инвалидна кооперация. Заедно са от 51 г. Имат дъщеря – Рени, която е гл. счетоводител на Горското в града, син Борислав – работник в автокъща, и трима внуци. Бившите работници в ХФК Марияна и Иван Мацови са семейство от 50 г. „Съхранихме семейството си с разбирателство и отстъпване. Аз отстъпвам повече”, каза Марияна. Мацови имат двама синове – Костадин и Йордан, и двамата шофьори.

Ансамбъл „Актавис”

Иванка и Димитър Демиревски празнуваха златна сватба, заедно са от 56 г. Иванка е бивш банков чиновник, а сега работи като продавачка на свещи в църквата „Св. Георги”. Съпругът й е бил настройчик в някогашния завод „Хо Ши Мин”, имат дъщеря Анна, която е компютърен оператор в охранителна фирма, и син Стоян, развиващ собствен бизнес. „Първо дойде любовта, тръпката да си с този човек, после – живот с много компромиси от двете страни. Тръпката и досега я има. Това е непрестанна грижа за този, който е до теб. После се прехвърля на децата, които отгледахме с общи усилия и много радост. Имали сме много трудни моменти заради болести, но когато сме заедно, всичко се понася по-леко, дори и болестите”, разкри Иванка.

„Ожених се на 30 г. И ние сме заедно благодарение на уважението и многото компромиси. Повече компромиси правеше жена ми”, каза Георги Смочевски, който е един от основателите на планинската спасителна служба в града. Съпругата му Благовеста – бивша медицинска сестра, добави: „Много важно за брака е зачитането на свободата на партньора”.

 

ВИДЕО