Renault ще ограничава максималната скорост на новите си модели до 180 км/ч

Максималната скорост на новите модели на Renault в бъдеще ще е фабрично ограничена. За да се предотвратят пътни произшествия, водачът ще може да вдига максимум 180 км/ч. Вече има и други производители, които вече залагат на такива системи. Френският автомобилен производител прибягва до тази стъпка, тъй като високата скорост е причина за една трета от смъртните случаи на пътя. Затова моделите на Renault и Dacia в бъдеще няма да са по-бързи от 180 км/ч.

Шведският автомобилен производител Volvo вече ограничи максималната скорост на моделите си на 180 км/ч. Това се отнася дори и за топмоделите с мощност до 400 к.с. Renault ще оборудва автомобилите си със системата за автоматично регулиране на темпото Safety coach. Тя ще настройва скоростта на колата в зависимост от ограниченията за съответното населено или ненаселено място, атмосферните условия, опасните завои и вниманието на водача.

Електрическата мобилност става все по-основна тема

Renault възнамерява да стане първенец на тема автомобили с електрическо задвижване в Европа. Целта е до 2025 г. делът на електрифицираните лични автомобили да стане 65 процента. За 2030 г. е планиран дял от най-малко 90 процента.   Френският концерн форсира електрическата мобилност, където Renault има дългогодишен опит. До 2030-а французите смятат да намалят вредните емисии на продаваните в Европа автомобили с 65 процента, а в световен мащаб – с 35 процента.   Оборотът на френския концерн бе леко спаднал с 1,1 процента до 10,02 милиарда евро в началото на тази година. От началото на януари до края на март Renault са продали около 665 000 автомобила, което в сравнение със същия период на миналата година си е плюс от 1,1 процента. През изминалата година заради рекордния минус на японския партньор от Nissan концернът регистрира загуба от 8 милиарда евро./ autobild.bg