Риалити шоуто „Фермата” наруши Закона за водите, ВиК-Перник има 14 дни да отстрани нередностите

Снимка Фермата

 

Риалити шоуто „Фермата” е нарушило Закона за водите. От Басейнова дирекция-Западнобеломорски район са изпратили Разпореждане от 16.10.2017 г. до «ВиК» ООД-Перник за дейности на формата на територията на санитарно-охранителната зона на язовир „Студена”, които противоречат на забранителните и ограничителните режими на Заповед №РД-630/10.08.2012 на МОСВ за санитарно-охранителната зона по силата на Закона за водите. Определя се в рамките на 14 дни от получаване на разпореждането «ВиК» ООД-Перник да приведе терените в първоначалния им вид, пишат от ekoarhiv.bg. Още при старта на „Фермата” перничани негодуваха остро от факта, че предаването се снима до брега на язовира, който е единственият източник на питейна вода за областния град и съседните населени места. Сигнализирана бе общината, областната управа и РИОСВ.

Във втората половина на септември т.г. областният управител на Перник Ирена Соколова инициира проверки по повод споделяния в социалните мрежи, че тв форматът „Фермата“ застрашава акваторията на язовир „Студена“. Проведена бе и специална среща, на която директорите на Регионална инспекция по околната среда и водите-Перник и „Водоснабдяване и канализация“ ООД – Перник внесоха своите доклади за резултатите от извършените огледи и проверки. В тях се посочваше, че определеният с договор за снимачните дейности терен се намира в Пояс „II“ на разстояние 2500 м от водовземната кула, на левия бряг на вливния ръкав на река Струма. Няма никакъв достъп на животни в близост до водата. „Фермата” се снима по-далеч от язовира, не както зрителите смятат до самия язовир. „Снимачният екип е задължен да опазва ползваната територия от замърсявания и пожари и да я предаде в изряден вид“ – докладва Иван Витанов, директор на ВиК-Перник. „Не се установи наличие, изтичане или разливи на отпадъчни води, също и налични битови отпадъци извън поставените съдове за сметосъбиране както в границите, така и извън границите на обекта“ – са констатациите на Пламен Ангелов – директор на РИОСВ. Според проверяващите, в телевизионния формат се позвали само химически тоалетни, а тази, която е селската, е само за украса.

От сайта на РИОСВ-Перник става ясно, че е била направена проверка по сигнал за замърсяване на терена. От инспекцията информират, че е проверено землището на село Студена, в близост до село Боснек, на територията на която е временното селище за снимките на телевизионната продукция “Фермата”. На обекта и извън него не са установени битови отпадъци и разливи от отпадъчни води, категорични са от РИОСВ-Перник. Почистването се извършва от специализирани фирми регулярно. Това са заключенията на експертите от екоинспекцията на мястото на снимките. За по-ранна проверка, която установява нарушения, обаче съобщи Тома Белев от Асоциацията на паркове в България. Инспекцията на Басейнова дирекция-Западнобеломорски регион намира част от дейностите, извършени от продукцията на територията на санитарно-охранителната зона на яз. «Студена», за нередни. Според органа те противоречат на забранителните и ограничителните режими на МОСВ за санитарно-охранителната зона по силата на Закона за водите. На 16 октомври Басейновата дирекция е разпоредила на «ВиК» ООД-Перник да вземе случая “в свои ръце” и в рамките на 14 дни от получаване на разпореждането да приведе терените в първоначалния им вид.