Румяна Арнаудова: Бившите кметове Иван Иванов и И. Никифорова са ощетили Перник с над 1,2 млн. лв. само за 3 месеца, ще има още обвинения

Румяна Арнаудова

Иван Иванов: Тогава градът беше задръстен от сметища, не бих казал, че са източени над 1 млн. лв.

Отлично знаем у кого са отишли парите, нито е имало криза, нито бедствено положение, парира го говорителят на главния прокурор

От действията на бившите кметове на Перник Иван Иванов и Илинка Никифорова само за три месеца общината е ощетена с над 1,2 млн. лв. за дейности, които реално са изпълнени от друга фирма, получила за тях малко повече от 500 хил. лв. Това заяви

Иван Иванов

говорителят на главния прокурор Сотир Цацаров – Румяна Арнаудова. Става въпрос за злоупотреби със сметоизвозването. Според разследването, общината е сключила договор за въпросната сума по време, когато в града официално друга фирма е извършвала тази дейност.

Илинка Никифорова

Договорът е сключен със заповед на тогавашния кмет Илинка Никифорова, а парите са усвоени при друг градоначалник – Иван Иванов. На практика за едно и също нещо е платено няколко пъти, като общината се е опитала да прикрие плащането. Протокол за извършена работа няма, твърди обвинението. «Може да се очакват още обвинения за неизгодната сделка, ощетила община Перник за над милион лева. Кръгът на обвиняемите не е изчерпан, продължава събирането на доказателства и е възможно да се стигне и до други обвинения», заяви Арнаудова. Според нея доказателствата, с които прокуратурата разполага, са основно доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция, множество свидетелски показания, документите, които в сряда бяха иззети от общинската администрация, и веществени доказателства, събрани в рамките на извършените завчера претърсвания.

„От данните, които имаме, можем да си направим извод, че сметоизвозването в град Перник се ръководи от бизнесмен или бизнесмени с широк кръг дейност. Управители са различни подставени лица и чрез тези фирми през годините е източвана община Перник”, заяви ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев при посещението си в Перник в сряда.

На въпрос наистина ли над 1 милион лева са източени от общината, бившият кмет Иван Иванов заяви: „Не бих казал, че са източени”. Той поясни, че на 13 ноември 2014 година, когато е встъпил в длъжност, е видял, че още на 9 септември същата година е сключен договор с фирма за почистване на нерегламентирани сметища, на базата на решение на кризисния щаб. «Тогава действително имаше кризисна ситуация и градът бе задръстен от такива сметища. Същевременно договорът на друга фирма от 8 години изтичаше на 1 декември същата година. Дейността, за която ме обвиняват, че съм платил, е извършена през септември, октомври и ноември месец. Аз заварвам надлежно издадени документи за тази дейност и този договор”, каза той. Иван Иванов заяви още, че е попитал каква работа е свършена, но от общината му предоставили надлежни документи. Той добави, че няма идея защо прокуратурата твърди, че няма никаква документация. Бившият кмет добави, че няма как да представи сам такива документи, тъй като те би трябвало да са в общината.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви от своя страна, че обвиненията, които са повдигнати, се основават на доказателства, събрани от спецпрокуратурата, която е сезирана от Агенцията за финансова инспекция.

„Отлично знаем у кого са отишли парите – доказателствата са ни посочили кое е лицето. Установили сме, че нито е имало криза, нито е имало бедствено положение, нито е имало официални документи, от които да може първият кмет да обяви бедствено положение, а вторият да се разплати за над милион и двеста хиляди лева”, заяви тя.

Тя каза, че фирмата, която е имала договорни отношения с пернишката община отдавна, е получила над 400 хиляди лева за действително извършени и доказани дейности, докато другото дружество е получило над 1 милион лева за три месеца при неадекватна и непълна документация.

„Категорично считаме, че става въпрос за източване на общината, благодарение на умишлените действия на двама кметове”, каза Арнаудова.

„Ако съберем доказателства, че кметовете са вземали пари от тези, които благодарение на техните действия са получили от частна фирма, ще повдигнем и други обвинения към тях”, заяви тя. По информация на прокуратурата зад облагодетелстваното лице, собственик на въпросната фирма, стоят и други лица.

«Да се прегледа и цялата документация около проектите «Зелена и достъпна градска среда» и Китариадата. Над 5 милиона лева струва само реконструкцията на централния градски площад, по който има-няма две години след прерязването на лентата му вече лъснаха недоделките», коментират перничани. Проектът „Китариада – културната марка на Перник” бе с общ размер на 515 000 лв. и с продължителност от 24 месеца, считано от 09.08.2011 г. до 09.08.2013 г.

Ръководител на разработката бе Илинка Никифорова – зам.-кмет по култура и образование в община Перник. Похарчени бяха над половин милион лева, а изявите в програмата според мнозина просто не са стрували тази колосална за изпадналия от години във финансов колапс град.

Трети ден обаче градът не може да прегълтне един друг факт от акцията на спецпрокуратурата – твърдението, че в Перник не е имало кризисна ситуация по отношение на сметосъбирането и сметоизвозването. Напротив – точно в края на август и началото на септември 2014 година областният град буквално потъна в неизвозени тонове боклуци, които гниеха по улиците, разнасяше се ужасна смрад, перничани се притесняваха от опасността да плъзне епидемия, казват хората.