Жител на Гуцал дари 9 патици за езерото на Крайречния парк на Самоков, самоковци коментират: Вместо роми плуват пернати, видяхме едно от патетата мъртво, ако не им осигурите условия- ще умрат

Патици обитават Крайречния парк на Самоков. Те са дарение от жител на самоковското с. Гуцал.  От няколко дни общо 9 зеленоглави и мускусни патици бяха интродуцирани от езерото на  Гуцал в района на езерото в Самоков.  Те ще бъдат разселени в зоната за отдих и спорт край езерото „Крайречен парк ”, за да обогатят рекреативната среда на града.


Новата придобивка взриви страницата на общината във фейсбук с коментари. Лице, представило се като Н.К.Х. коментира : Само едно искам да отбележа. Патиците могат да умрат от прекалено хляб (което хората ще хвърлят постоянно) Тези животни в повечето случаи ядат червеи, водорасли и т. н. Да се внимава със хляба. Общински съвет, работата не е свършена само със пускане на няколко патенца в езерото. Ако не се направят или осигурят условията за живот на тези животинки, те просто ще умрат там и толкова. Вземете професионален съвет от съответните инстанции за успешното настаняване на тези видове птици. Това което съм видял във моя местен парк е че до езерото има място специално насадено със храсти, блатни растения  и тръстика, която дава възможност птиците да се укриват при нужда или през нощта, както е в природата. Това което виждам в Самоков е глупава аматьорщина и потъпкване правата на животните. „ е мнението на Н. К. Х.

Йордан Янакиев коментира:“ Ромите ще ги изплюскат некой ден. Няма много да му мислят……А разберат ли общината че са те, всичко ще бъде потулено“

Гергана Любенова пък съобщи :“Днес едно от патетата беше мъртво до фонтана!!!!“

„Много хубаво, но трябва да се помисли къде ще зимуват, когато в езерото няма вода или е замръзнала”, коментират самоковци.

Припомняме, че преди месец ромчета от Самоков откриха сезона на къпането под открито небе с ударно потапяне в шадравана на града. Гледката на къпещите се роми насред центъра се оказа не особено приятна и шокираща за останалите граждани на Самоков, а снимките пробудиха лавина от възмущение в социалната мрежа. Хората попитаха: „Кметът Владимир Георгиев адекватни мерки ще вземе ли и ще се сложи ли край на подобни постъпки от страна на ромското население, което си мисли, че паркът е негов?”. В социалната мрежа се появи и отговор от страна на община Самоков, който гласи: „Отговора го дадох многократно, а какво разбирате под „адекватно“… Паркът в момента е със статут на строеж. Общината ще поеме стопанисването му, след като ни бъде предаден от строителя. Предвидили сме охрана, видеонаблюдение и хора по поддръжката. Ще бъдат назначени след официалното откриване на парка”.

Марияна Вучова