Саудитска Арабия обещала мащабни инвестиции в България, престолонаследникът предупреди Борисов, че може да му досажда по телефона

 Саудитска Арабия е обещала инвестиции в земеделието, индустрията, химическата промишленост, фармацията и други сектори в България, съобщи премиерът Бойко Борисов в сряда. Той е начело на правителствената делегация в Рияд, където се срещна с крал Салман и с влиятелния му престонаследник принц Мохамед бин Салман.

“Винаги съм казвал, че стабилността в България прави държавата много по-атрактивна и по-интересна в света. Чухте представителите на правителството на Саудитска Арабия и престонаследника Мохамед бин Салман – те държат да дойдат в България и да инвестират в сферите на земеделието, индустрията, химическата промишленост, фармацията и най-вече туризма”, заяви пред журналисти в Рияд Борисов.

За целта може да бъде формирана и смесена междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество, която да придвижи напред бъдещите общи проекти.

 

“Ще има реални резултати, но съм много досаден“

 

Престолонаследникът принц Мохамед бин Салман пристигна на непланирана среща в резиденцията, където е отседнала българската делегация, и демонстрира силен ангажимент към бъдещите двустранни контакти.

“Обещавам ви, че визитата ви ще има реални резултати. Ние сме известни с това, че спазваме обещанията си“, посочи престолонаследникът, който е и първи вицепремиер и министър на отбраната.

На излизане от срещата Мохамед бин Салман обеща на премиера Борисов да му даде личните си телефонни номера и го предупреди, че може да е много досаден, съобщи БТА.

“Всички заедно, постигайки стабилност, даваме възможност да се заинтересуват от нас в сферата на инвестициите, в борбата с тероризма и екстремистките движения и прането на пари. В тези области България стои много добре”, каза Борисов.

Той добави, че в “Саудитска Арабия са с много добро чувство към нас, а ние искаме да докарат в България максимално повече инвестиции”.

 

“Вие сте свидетели на отношението към нас”

 

По думите на Борисов “исторически така се е стекъл светът, че двете държави сме се движели в доста противоположни посоки”.

“Безспорен факт е, че нито Тодор Живков е идвал тук, нито след това премиери и президенти. Не е идвал дори Симеон Сакскобургготски, на когото много благодаря, че е с нас. Така даваме пример за политическа култура, за това как може да се ползва мъдростта и знаещите и ерудирани хора”, каза Бойко Борисов.

“Сега България стои по различен начин, за пръв път има покана за визита и вие сте свидетели на отношението към нас. Далеч съм обаче от мисълта, че това се дължи на мен, причината е стабилността на България, икономическият растеж, стабилната данъчна система, ниските данъци и етническата толерантност”, каза Борисов.

Престолонаследникът е с амбиции да направи реформи, особено в сферата на сигурността, и затова утре заедно с него ще направим в 10 часа среща с техните служби, добави премиерът.

 

България открива посолство в Рияд

 

От правителствената пресслужба съобщиха, че по време на срещата между Борисов и крал Салман по-рано в сряда е било обсъдено и откриването на българско посолство в Саудитска Арабия, като Рияд е поел ангажимент да съдейства това да стане възможно най-бързо.

В рамките на визитата ще бъдат подписани и спогодба за избягване на двойното данъчно облагане и споразумение за сътрудничество в областта на земеделието, животновъдството и рибарството.

 

Кой е в българската делегация?

 

Посещение на толкова високо равнище се осъществява за първи път в историята на двустранните отношения.

Почетен гост по време на българската визита в кралството е бившият премиер Симеон Сакскобургготски.

В делегацията ни са включени вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, министрите Румен Порожанов, Ивайло Московски, Николина Ангелкова, която разговаря със саудитския си колега.

Бизнес делегация от ръководителите на най-големите работодателски организации и шефове на водещи компании също придружава премиера за разговори с търговски партньори от Саудитска Арабия.

В делегацията е и шефът на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев.