Съветникът с луксозен джип от Сандански Е. Панайотов проплака: Отнесох глоба от 50 лв. за паркиране в синята зона, искам ред

Евгени Панайотов

Кметът Котев: Детско отделение прелива, ще водим преговори с педиатри от Сандански и Петрич да помагат, за да го спасим

ОбС каза „не” на закриването на 100-годишното училище в село Поленица

Общинският съветник от Народен съюз Евгени Панайотов, който седи зад волана на луксозно БМВ, отнесе яка глоба от 50 лв. за паркиране в синята зона.

Председателят Георгиев и кметът Кирил Котев

Армията от служители на синята зона в Сандански не си поплюва и не прави разлика между богати и бедни, силни и славни на деня.

Красимира Тонева

Оказа се, че сред потърпевшите е и земеделецът бизнесмен Евгени Панайотов. Никой нямаше да разбере, ако той сам не се похвали за това, че си е платил глобата пред ОбС.

Кметът на Полена Гаврил Цветанов

„Иначе системата работи, лично я изпробвах, глобиха ме 50 лв.  Платих си глобата, но трябва да има ред”, изплака Панайотов, който сам гласува преди време за влизане в сила на платеното паркиране. ”Искам да се въведе ред в синята зона и да се спре практиката частни коли да стоят по цял ден на платения паркинг, да се въведе и график и ред за колите, зареждащи търговските обекти”, каза Панайотов на второто за годината редовно заседание на Общинския съвет.

Яне Янев (в средата)

Гвоздеят в дневния ред беше бъдещето на детско отделение в болницата в Сандански. Д-р Офелия Стаматова, завеждащ отделението, и зам.-шефът д-р Даниела Панковска подадоха молби за напускане, което отвори кратер в екипа и е предпоставка за закриването на отделението заради липса на кадри. Отделението е претъпкано, а в пика на грипа там имало 70 лица.

Живко Иванов и Виолета Ждрапанска от НФСБ

„Ще говорим с педиатри от цял Сандански, че и от Петрич, ако са съгласни, да дават дежурства в Детско, за да облекчат екипа и да може да го спасим”, каза кметът Кирил Котев. Той обяви, че ще събере лекари и членовете на здравната комисия към ОбС в търсене на решение с кадровия проблем.

Дебата по темата повдигна съветникът Васил Попов, който още на старта на заседанието хвърли на масата горещия въпрос. Стана ясно, че предизвестията на медиците изтичат в началото на март, което поставя колегите им в невъзможност да покрият дежурствата в отделението.

 

„В детско отделение имаме двама лекари, имаше и пенсиониране на медици. Средната възраст на медиците е 50 години. В разгара на грипната епидемия имахме по 70 деца в отделението. Представете си какво натоварване е това за лекарите, които се грижат за малките пациенти. Децата невинаги могат да си кажат какво им е точно. На тези 70 пациенти само „добър ден” да им кажеш и е минал половината ден. Кадровият проблем в цялото ни здравеопазване е много сериозен. Точно затова имахме нужда от обединението с болницата в Петрич. Благодарение на това обединение покриваме изискванията за брой специалисти и в момента отделения като АГ-то продължават да функционират”, отговори на запитването кметът Кирил Котев.

На заседанието вчера съветниците трябваше да изберат представител, който да защитава интересите на Сандански в обединението с болницата в Петрич. Беше предложено това да бъде кметът Кирил Котев. Срещу това веднага се обяви лидерът на РЗС Яне Янев, който се противопостави на сливането на болниците в Петрич и Сандански.

„От протокол на съдружниците на МБАЛ „Югозападна болница” става ясно, че дневният ред на събранието предвижда обсъждане на решение за закупуване на дълготрайни материални активи на стойност над 20 000 лв. без ДДС. Изброени са един куп проектопокупки. Когато Общинският съвет като принципал обсъжда темата, би трябвало да има реални цифри, а не за някакви намерения.

Виждаме, че са обсъждани и текущи проблеми като изграждане на нова болница, и то в района на община Сандански край селата Дамяница, Ново Делчево, Левуново и т.н. Общините Сандански и Петрич не са в състояние да поддържат този сграден фонд, за което има нужда от огромен ресурс, а говорим за нова сграда. Искаме повече информация. Мечтите са безплатни, но не бива да се залагат в официални документи. Не виждам защо Общинският съвет трябва да изпрати свой представител, без да е наясно с концепцията и това, което се случва в болницата. Защо не беше предложен план за управление на болницата с една по- дългосрочна концепция? И въз основа на тази концепция представителят на общината да пледира и да защитава интересите. Сега принципалът къде е изразил своето становище какво иска? Искам да зная за какво ще пледира и кои са конкретните интереси, които ще защитава нашият представител в обединението”, заяви Янев.

Стана ясно, че са направени заявки за закупуване на рентгенов апарат, апарат за хемодиализа и автомобили. Има и планове общините Петрич и Сандански да покриват с пари от бюджета разходите за храна в обединената болница.

„Трябва да се изясни по колко апарата и на какви цени ще се купуват”, каза Живко Иванов от НФСБ.

 Лекарите в Общинския съвет започнаха да хвърлят различни суми за това колко ще излезе масрафът за закупуване на техниката. Съветниците поискаха да се гласува праг, който да ограничава в харченето представителя на община Сандански в обединението. Чуха се предложения за лимит от 15 000 лв.

Поиска се яснота и при всяка покупка да се знае максимална стойност на всеки апарат и автомобил, който ще се купува, и пълна яснота откъде ще дойдат средствата.

В крайна сметка Янев предложи гласуването за определяне на представител на община Сандански в болничното обединение да бъде отложено за следващата сесия, когато се внесе яснота около поставените въпроси. Предложението беше прието с 23-ма „за”.

ОбС-Сандански за пореден път продължи договора на временния управител на УВЕКС – Сандански Крум Аргиров.

Служители от общинската администрация разясниха, че тъй като няма кандидати за поста, кметът има право да посочи човек, който да заема тази длъжност.

 „Дружеството не може да остане без управител”, парира кратко забележките градоначалникът. Така договорът на Крум Аргиров беше удължен до избора на нов управител. За председател на комисията по избор отново беше утвърден съветникът Аспарух Костадинов.

Бурни дебати предизвика докладната за закриването на началното училище в село Поленица.

„Сградата на училището е в окаяно състояние, с външни тоалетни е. Искаме да имаме училище, но не в този вид”, каза кметът на селото Гаврил Цветанов.

Твърдо против закриването се обявиха съветниците от ВМРО и РЗС, които настояха сградата да бъде ремонтирана или да се построи нова, но училището да не се закрива. Според Яне Янев селото е най-проспериращото и бързо развиващото се в района.

В дебата се включи Красимира Тонева: „Майка съм на две деца, едното вече е в шести клас, но другото е първи клас. Записах го на училище в Сандански, но не го приеха в най-близкото Трето училище и сега всеки ден се притеснявам как детето ми ще се прибере от училище. Автобусите и сутрин, и на обяд са съобразени с Трето училище, а нашите деца какво да правят, като няма превоз? Децата от Поленица остават без превоз, родителите трябва да се справят сами. Това е най-старото училище, тази година по документи прави 100 г., но самата сграда е по-стара. Това е история.”

„Като съветник винаги съм обмислял внимателно и съм се страхувал от такива решения, а днес ми се налага аз да ги предлагам. Не искам да закривам училището, но сградата просто не подлежи на ремонт. Част от помещенията нямат и 2 м височина, те просто няма как да се ремонтират, няма нормални тоалетни. Училището е със септични ями, не отговаря на никакви санитарни изисквания. Представете си как ще се обясняваме, ако някое дете падне в ямата?”, каза кметът Кирил Котев.

 „За 2019 година има 8 деца, които ще бъдат първи клас, кой ще учи в това училище?”, попита зам.-кметът Органджиева.

В крайна сметка ОбС – Сандански отхвърли искането за закриването на школото.

Съветниците гласуваха предложението на кмета за издаване на запис на заповед за получаване на авансово плащане по проект за обзавеждане и оборудване на Първо ОУ „Климент Охридски”. Стана ясно, че проектът е на стойност 422 709,13 лв. и се обезпечава 100% по договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по договор между община Сандански и ДФ „Земеделие”.

ОбС одобри и доклада от междинната оценка за изпълнението на общинския план за развитието на община Сандански. „Планът определя развитието и маркира проектите, по които ще кандидатства общината”, каза градоначалникът.

Беше гласувано и решението община Сандански да участва с 3000 лв. собствени средства по проект, финансиран от фонд „Социална закрила” за закупуване на техника за кухнята към Социалния патронаж.