Съветниците в Рила искат да излязат от ВиК асоциацията, кметът Кабзималски: Полза нямаме, инвестициите в общината са едва за 4213 лв.

Кметът Георги Кабзималски (вляво)

 

Съветниците в Рила изразиха недоволство от участието на община Рила във ВиК асоциацията в Кюстендилска област. Това стана ясно на редовно заседание в последния ден на м. ноември, когато Общинският съвет в Рила разгледа дневен ред от общо 25 точки, като повечето от тях бяха приети единодушно.

Съветниците в Рила бяха единодушни, че „Кюстендилска вода“ не носи ползи за общината.

Повече коментари имаше относно т. 12 – за съгласуване на позиция и мандат по проекторешенията към предварително обявения дневен ред на предстоящото извънредно заседание на Общото събрание на Асоциацията по ВиК. Кметът Кабзималски даде информация за размера на инвестициите в областта – в размер на 280 186 лв. и по общини, като визира Бобошево, Рила и Кочериново. Стана ясно, че за Бобошево инвестициите са в размер на 26 000 лв., като са подновени два участъка от водопровод; за Кочериново са 21 900 лв., а за Рила – едва 4213 лв.  „Това е най-малката инвестиция в областта. С тези 4000 лв. са поставени ултравиолетов разходомер в Пастра и водомер в „Рилатекс“, каза кметът и попита каква е ползата за общината от това участие. Петър Васев посочи за пример Сапарева баня и предложи създаването на общинско предприятие „ВиК“. Кметът Кабзималски пое ангажимент за следващата сесия да потърси мнението на юристи за начина, по който общината може да излезе от асоциацията. „Според това, което знам, излизането ни може да стане единствено с референдум, но по този начин става твърде бавно“, посочи той.

Кметът Г. Кабзималски ще представлява общината на извънредното заседание на Общото събрание на асоциацията, където обеща да изрази мнението на рилския Общински съвет. При невъзможност да присъства, съветниците избраха за целта зам.-кмета Лазар Чавков.