Северна Корея се похвали с успешен опит с водородна бомба

Ким Чен-ун инспектира новото ядрено устройство за ракета-носител, за което се твърди, че е водородна бомба

 

Тръмп скочи на Пхенян, действията на севернокорейците били “враждебни и опасни” за САЩ

 

Официален Пхенян съобщи за успешно извършен ядрен опит с водородна бомба. Съобщението бе направено вчера в ефира на централната телевизия на КНДР. Отбелязва се, че водородният заряд, с който е направен днешният опит, може да бъде качен на междуконтинентална балистична ракета.

Броени часове след шестия севернокорейски ядрен опит говорителка обяви в ефира на централната телевизия на КНДР, че “опитът с водородната бомба е преминал напълно успешно”,

Службата за геоложки наблюдения на САЩ съобщи, че е регистрирала земетресение с магнитуд 6,3 и дълбочина 0 км в КНДР – свидетелство за възможен силен взрив.

Китайските власти също съобщиха, че са засекли земетресение с магнитуд 6,3 в Северна Корея, като го определиха като “предполагаема експлозия”, предизвикана от човешка дейност.

Епицентърът му е бил усетен на 55 километра северозападно от град Кимчхък, разположен на територията на провинция Северен Хамгьон.

Липсват засега данни за жертви или нанесени щети. Причина за предишни трусове в региона бяха ядрените тестове, провеждани от Пхенян. Затова и от американския геофизичен институт смятат, че земетресението се дължи на експлозия, предизвикана от човешка намеса.

Според Сеул и Токио Северна Корея вероятно е извършила нов, шести ядрен опит. Епицентърът на труса е бил фиксиран близо до полигона, където Пхенян вече е извършвал ядрени опити.

Китайската сеизмологична служба съобщи малко по-късно за второ земетресение в Северна Корея с магнитуд 4,6 на дълбочина нула силометра, осем минути след първия трус, и го определи като “колапс”.

Самолетите на силите за самоотбрана на Япония са били изпратени към района на Японско море, където са измерили равнището на радиоактивните частици в атмосферата.

Малко по-късно японското правителство потвърди, че КНДР е извършила нов ядрен опит.

“Правителството потвърждава, че Северна Корея е извършила ядрен опит, след като проучи информациите от метеорологичната агенция и други институции”, заяви пред журналисти министърът на външните работи на Япония Таро Коно. Той определи опита като “пораждащ изключително силно съжаление”.

Според председателя на парламентарната комисия по отбраната на Южна Корея земетресението вероятно е многократно по-голям от бомбата, хвърлена над японския град Нагасаки през 1945 година.

Американският президент Доналд Тръмп определи действията на Северна Корея като „опасни и враждебни за САЩ“, след като режимът в Пхенян изпита водородна бомба, пише Дъ Хил.

„Северна Корея извърши голямо ядрено изпитание. Нейните думи и действия продължават да бъдат много враждебни и опасни за САЩ“, написа Тръмп в профила си в социалната мрежа „Туитър“.

„Северна Корея е престъпна нация, която става голяма заплаха и срам за Китай, който се опитва да помага, но с малък успех“, добави президентът на САЩ в отделен свой коментар.