Шефът на „Кауфланд-България“ Димитър Спасов: Баничките ни съдържат консерванти, никой още не знае доколко това е опасно за здравето, особено за децата

 Шефът на „Кауфланд-България“ Димитър Спасов признава в интервю за Дойче веле, че в поверената му търговска верига се продават храни, които той никога не би дал на децата си. „Баничките ни например не се правят с палмово масло, но съдържат консерванти. Никой още не знае до каква степен това е опасно за здравето, особено за здравето на децата“, казва Спасов. „Миналата седмица прекратихме търговските си отношения с известен български производител на млечни продукти. Направените от нас лабораторни анализи на неговите сирена показаха, че в тях се влага палмово масло“, декларира Спасов.

Публикуваме част от текста на фичъра на Дойче Веле, озаглавен “Знаем ли каква все пак е истината за храните?”. Автор на материала е Николай Цеков от Българската редакция на медията: Произведен в Румъния дезинфектант за помещения за кокошки носачки с токсична съставка, която прониква в снесените яйца, се оказа на трапезата на българските потребители. Замърсеният с опасния химикал половин тон яйчен прах, внесен от Германия, беше блокиран от Агенцията за безопасност на храните (БАБХ), но по традиция чиновниците отказаха да съобщят имената на фирмите, които са го използвали за производството на сладолед и майонеза. „Представете си, че някой ресторант е напълнил фризерите си с небезопасен сладолед. Мълчанието на агенцията означава, че той ще продължи да бъде предлаган на клиентите месеци наред“, коментира ситуацията шефът на асоциацията „Активни потребители“ Богомил Николов. Организацията стана известна с резултатите от лабораторни анализи на популярни сред българите храни като кисело мляко, сирене, масло, кашкавал, лютеница и други. Те показаха, че редица български производители използват евтини заместители на традиционните суровини за производството им, без да упоменават това в етикетите. Това не попречи на някои от тях да обвиняват в същото известни западни производители на храни и напитки. Шефът на „Кауфланд-България“ Димитър Спасов е съгласен с някои от изводите на „Активни потребители“. Мениджърът все пак признава, че в поверената му търговска верига се продават храни, които той никога не би дал на децата си.

Шефът на Националния съюз на градинарите Слави Трифонов посочва друга заплаха за здравето на българските потребители. Според него внасяните от Турция, Йордания и Египет плодове и зеленчуци се обработват с опасни пестициди и консерванти, за да могат да издържат дългото им транспортиране до България и Централна Европа. „Тактиката на производителите и износителите на изток е да обработват продукцията си с химикали, чийто карантинен срок изтича около дните, в които те пристигат на външните граници на Евросъюза.