Шефът на прокуратурата в Перник Пл. Найденов влезе във ВСС с най-много – 485 гласа, ще въвежда италиански модел на работа

Пламен Найденов

 

Административният ръководител на Окръжна прокуратура – Перник Пламен Найденов е новият члеан на ВСС. Той получи най-много гласове по време на вота за избор на членове на ВСС от прокурорската квота. Общото събрание на прокурорите избра тримата свои представители във ВСС – Пламен Найденов, Георги Кузманов (Апелативна прокуратура-Бургас) и Даниела Машева (ВКП). Пламен Найденов събра най-много гласове – 485. Само 4 гласа по-малко (481) получи Георги Кузманов, а за Даниела Машева са гласували 445 прокурори. Πo вpeмe нa изcлyшвaнeтo пpeди ceдмицa ĸъм Πлaмeн Haйдeнoв бeшe зaдaдeн caмo eдин въпpoc – зa пpинципa зa yceднaлocт. Cпopeд нeгo въвeждaнeтo мy e пoлeзнo. Heгoви пpиopитeти в paбoтaтa нa BCC щe ca ĸaдpoвaтa пoлитиĸa и ĸapиepнo изpacтвaнe нa мaгиcтpaтитe, paвнoмepнa нaтoвapeнocт, oптимaлнo paзпpeдeлeниe нa бюджeтa и диcциплинapнa дeйнocт. Toй aĸцeнтиpa и въpxy cиcтeмaтa зa aтecтиpaнe, ĸoятo cпopeд нeгo и дo мoмeнтa нe дaвa oбeĸтивни oцeнĸи. При изслушването му от общото събрание се обяви за привнасянето на италиански модел в работата на ВСС – да има т.нар. бели седмици, в които кадровиците не заседават, а посещават магистрати по места. Бе критичен към унифицирания модел на прекрояване на прокуратурите и призова да се отчитат спецификите на региони, където сегашните РП са отдалечени от окръжния град, като например в Благоевградско. Даде за пример и районните прокуратури в Казанлък и Свиленград.

В концепцията си Пламен Найденов акцентира на възвръщането на доверието към системата у самите прокурори и на децентрализацията на държавното обвинение. Той е втори мандат начело на окръжната прокуратура в Перник, преди това е бил зам. окръжен прокурор, още по-преди районен прокурор на Радомир. Започва кариерата си като следовател.