Шивачката Бойка Капланова от Дупница осъди фирма „Джар стил”, управителката Румяна Джартова й плаща 2520 лв. обезщетение

Бойка Капланова

 

Окръжният съд в Кюстендил върна Капланова на работа, разпореди Джартова да поеме и 320 лв. разноски по делото

Адвокатът на в. „Вяра” Б. Божкова доказа правотата на шивачката, след като съдът в Дупница отхвърли исковете й

Шивачката Бойка Капланова от Дупница осъди на втора инстанция „Джар стил” ЕООД, откъдето преди време бе уволнена.

Румяна Джартова

Окръжният съд в Кюстендил отмени изцяло решение на Районен съд – Дупница, от 14 юли 2017 г., постановено по гражданско дело от 2016 г. То бе заведено от Капланова след уволнението си от управителката на дупнишката фирма Румяна Джартова.

Благойка Божкова

Съдът в Кюстендил призна за незаконно уволнението на Капланова и отмени като незаконосъобразна заповедта от 15 ноември 2016г., с която й бе наложено дисциплинарно наказание “уволнение”. Съдия Красимир Бамбов върна шивачката на заеманата преди уволнението длъжност и осъди „Джар стил” да й заплати 2520 лева обезщетение за претърпени имуществени вреди – пропуснати ползи, вследствие на оставането й без работа за времето от 15.11.2016г. до 15.05.2017г., и законната лихва върху сумата. Фирмата е осъдена да заплати и 320,80 лева разноски по делото. Решението подлежи на обжалване с касационна жалба пред ВКС в едномесечен срок, считано от деня на постановяването му – 26.10.2017г.

Бойка Капланова и адвокатката на вестник „Вяра” Благойка Божкова успяха да докажат правотата на шивачката, след като година преди това съдът в Дупница отхвърли като неоснователни исковете й за възстановяване на работа и постанови Капланова да внесе 240 лв. по сметка на съда, а на „Джар стил” да плати 500 лв. деловодни разноски.

Красимир Бамбов

Сагата на Бойка Капланова започна, след като преди година шивачката се оплака от работодателите си пред „Вяра” и разказа, че е ограбена от Румяна Джартова – собственичката на цеха, в който работи. Капланова разкри пред екип на вестника схемата, по която заплатата й на хартия от 420 лв. се стопява до 250 лв. „Ние, деветте шивачки на бизнес дамата Румяна Джартова, опъваме по 8 часа на ден, а накрая получаваме с между 100 и 200 лв. на месец, по-малко от минималната работна заплата, която е 420 лв.”, това обяви тогава Бойка Капланова.

„Заставени сме от чорбаджийката да се подписваме срещу абсолютно нереални суми. Тегля си вчера заплатата и виждам, че е със 100 лева по-малко. Би трябвало аз да получа 420 лв. – минимална заплата, това е по договора ми. А аз получих 250 лв.

От първи януари тази година тя неизменно ми удържа около 90-100 лв. осигуровки от и без това мизерните пари. Казва ми, че имам заработка от 340 лв., като извади от тях и осигуровката – получавам накрая 250 лв.

Не само аз, а почти всички, да не кажа всички, са така, но адски се страхуват и не смеят да говорят, защото нямат пари за адвокати. Принудени сме да си бодем очите, за да трупаме печалба за чорбаджийката, която не спира да ходи по екскурзии и да си обновява дома”, обясни шивачката. Работодателите отвръщат с удар, твърдейки, че Капланова не се справя с работата, допускала нарушения на трудовата дисциплина, представляващи произвеждане на некачествена продукция и злоупотреба с доверието и уронване на доброто име на предприятието. От фирмата твърдят, че заради зле ушити части от облекла се налагало колежки на ищцата, спечелила делото, да правят поправки и ремонт, бракувала се продукция, стигало се до рекламации и се просрочвали срокове, водещи до загуби на работодателяе На 3 октомври шивачката е приканена да даде писмени обяснения за неизпълнение на трудовите й задължения, което Капланова откзва. В редакцията имаше и писмо, подписано от колежките на уволнената, че не се справя с работата.