(ВИДЕО) Шок! 100 коне гинат от глад в планината над Кюстендил, Любомир Венков: Умираща кобила роди мъртво конче, на стопанина Бог да му прости (Снимки 18+)

Кобилата е родила мъртво конче

Христо Абаджиев и Росен Димитров от ПСС помогнаха на доброволци да качат храна за животните, Е. Димитрова: Гледката е потресаваща

 

 

100-тина коне на поляните под връх Руен, във високите части на планината Осогово, са затрупани, сигнализира Любомир Венков в страховита публикация в социалната мрежа.

Любомир Венков

Част от конете са умрели мъчително, изнемогват от глад и студ. „На върха са оцелели само 30-ина коне. Останалите лежат заринати под снега, паднали от глад, измършавели трупове със стърчащи ребра, гниещи, нежелани дори и от освирепелите вълци.

Бедстващите коне бяха нахранени от доброволци

Сред живите коне е и една кобила. Тя е бременна, носеща в себе си плод. Кобилата не е яла от седмици, станала е кожа и кости. Но продължава да носи плода. Докато силите не я напускат и тя пада на земята. Започва преждевременно да ражда. Но не може да го изроди. Подава се само половината плод. Кобилата няма повече сили. От отчаяние започва да цвили, маха с крака във въздуха и прави опити да стане.

Христо Абаджиев

Но не може. Другите коне гледат тази сцена на отчаяние с равнодушие. Същата съдба ги очаква и тях. Кобилата се отказва. Плодът наполовина стърчи от нея. Мъртъв. Останала без сили, тя лежи в снега и гледа примирено този жесток свят. Искам да благодаря на всички, които пожелаха и помогнаха на останалите 30 коне да бъдат нахранени.
А на собственика на конете пожелавам да намери вътрешен мир и Бог да му прости някой ден. Защото обществото не може. Просто защото е… безочлив!”, пише Любомир Венков.

По-късно стана ясно, че със съдействието на Планинската спасителна служба в Кюстендил – на Христо Абаджиев и Росен Димитров, доброволци са отнесли бали със слама и овес на конете. Групата се качила до местността Бек Бунар с 5 моторни шейни. „Не успяхме да ги свалим в ниската част на планината. Конете, които са живи, са около 30, но не могат да ходят”, каза един от планинските спасители и председател на ТД „Осогово” – Христо Абаджиев.
Елица Димитрова направи видеообръщение за помощ във фейсбук, тя през сълзи призна: „Гледката е потресаваща”.

Фейсбук потребителите са шокирани и ужасени, категорични са, че собственикът на конете заслужава затвор.

 

Видеото гледайте тук

https://www.facebook.com/elica.dimitrova.777/videos/1892731014071082/