Шумни ромски сватби изтормозиха кюстендилци, Йонка Василева и Борис Самаринов: Глух ли е кметът Паунов, или да викаме Валери Симеонов на помощ

Сватбарските маси и музиката са под прозорците на хората

 

Ушите на кюстендилци писнаха от шумните ромски сватби, които продължават да тормозят града. „Така не се живее! Кметът Паунов глух ли е, та не чува какъв джумбуш се вдига от ромите“.

С това оплакване две възрастни жени пред блока на бул. „България“ 52 се ожалиха пред „Вяра”. Съседката им Йонка Василева потвърждава: „Оглушахме от тези съботно-неделни сватби, до 10-11 часа вечерта думата си не можем да чуем!”

Петър Паунов

Причина за оплакванията е оглушителната музика от двора на местен ресторант. Хората разказват, че в летния сезон тук не минава събота или неделя без сватбено тържество. „Веселбите в ресторанта правят предимно роми и нали са по-темпераментни, не им достига откритата част на ресторанта, излизат и на улицата“, допълват възрастните дами.

Заради непоносимия шум от блока те твърдят, че са отправяли неведнъж оплаквания до общината и полицията. Ефект обаче нямало. По думите им рутинният отговор бил: „Ресторантът спазва установената в общинската наредба за обществения ред забрана да се пускат озвучителни уредби в рамките на населено място между 14 и 16 часа и след 23 часа (лятно работно време)”.

„Тук обаче не става дума само за часове, а за децибели”, обяснява за кой ли път друг живеещ в блока – Борис Самаринов. Озвучаването според него със сигурност надхвърля всички норми. „Така и не се намери кюстендилска институция, която да измери децибелите! Май ще викаме на помощ вицепремиера Валери Симеонов! Защото той ще реши въпроса по морските курорти, а ние тук така и не можем да се преборим!“

В съседството на жилищния блок с рестораната имало още един проблем. Контейнерът пред блока се ползва от ресторанта, той изхвърля големи количества хранителни отпадъци и край него непрекъснато се носи смрад. „Показателите за допустимия шум в околната среда са регламентирани с Наредба №6, където за жилищните зони и територии допустимото ниво на шум е до 55 dB през деня, до 50 dB вечер и до 45 dB през нощта“, информираха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ). От там обаче не се ангажираха с намеса, проблемът бил в компетенциите на община и полиция.

„Май и това лято ще се блъскаме с наредби, институции и непоносим шум през почивните дни“, разочаровано и обезверено констатират живеещите в блока.

Четириетажната кооперация на бул. “България“ има два входа, тук общо живеят 16 семейства. Думкането засяга и доста по-голям периметър, включително още няколко блока и къщи в района с около 60-70 семейства.