Синът на шефката на прокуратурата в Самоков Ваня Панева стана юридически съветник на кмета Вл. Георгиев, самоковци: Това не е ли прокурорски чадър над общината?

Ваня Панева

Има ли конфликт на интереси и редно ли е от морална гледна точка да се прави такова назначение, питат в града

 

Синът на председателката на Районна прокуратура – Самоков, Ваня Панева започна работа като младши юрисконсулт в общината, съобщиха служители в общинската администрация.

Владимир Георгиев

„Има ли конфликт на интереси и от морална гледна точка редно ли е да се прави такова назначение? Как прокуратурата в Самоков ще разследва сигналите, подадени от граждани за нарушения на служители в общината? С назначението кметът Георгиев не си ли осигурява чадър? За мястото преди време бе обявен конкурс на електронната страница на общината. Явно младежът е кадърен, но фактът, че е син на Ваня Панева – шефка на Районна прокуратура – Самоков”, звъняха в редакцията на в. „Вяра” десетки самоковци вчера.

Новината обхожда града от една седмица. Веднага опитахме да се свържем с шефа на прокуратурата, но тя не беше намерена и никой не вдигна служебните телефони 0722 66 130, 0722 66 99.

„Вероятно законът не забранява подобни процедури, по-скоро е въпрос на неписани правила, които трябва да се спазват“, коментира Антония Георгиева от Самоков.

Справка в Бюрото по труда сочи, че по ОП „Старт в кариерата“, все още не са назначени лица на работа, а по ОП “Нова възможност за младежка заетост“ са започнали работа седем лица за шест месеца, от които прокурорски син Панев не фигурира”, съобщиха от бюрото. Междувременно тази година бе особено успешна за семейство Паневи. Шефката на Районна прокуратура – Самоков, Ваня Панева бе преизбрана на поста през юни месец за втори мандат. Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет единодушно я избра за още 5 години на поста. Въпроси към Панева не е имало. Главният прокурор Сотир Цацаров е заявил: “Колежката беше достатъчно кратка и в същото време – достатъчно ясна. Зад това се крие добра прокурорска работа и много добър стил на управление”. От 2006 г. Панева е прокурор в Самоков, а от 2012 г. е шеф на Районната прокуратура.

Мъжът й Георги Панев е шеф на ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ – гр. Самоков. Миналата година с благословия на общината и кмета Вл. Георгиев в училището започна изграждане на физкултурен салон, обекта спечели фирма „Реставрация 02“. Същата фирма е работила на няколко големи общински обекта.

За коментар беше потърсен и кметът Владимир Георгиев, но той също не вдигна телефона си.