Скандал за синята зона! Един от най-заможните в ОбС – Вл. Заечки, удари на камък за безплатно паркиране на съветниците в Петрич, гневни граждани: Да върви пеш, ако  му се свиди левче

Владимир Заечки

 

Съветниците да кажат колко прибират от заплати и обществени поръчки, настояват хората

Войводата Стоян Божинов: Синята зона да се премахне, не се управлява добре; Петричани: Паркингите са превзети от лъскави джипове на „инвалиди”, не плащат и стотинка

Шефът на синята зона Т. Буров: Депутатът Динев отказа да помогне за глобите при паркиране на таксиметрова местостоянка, с мотива „Дребна работа”

Един от най-богатите общински съветници в Петрич – Владимир Заечки от „Движение 21”, който оглавява комисията по ТСУ към ОбС, предложи 30-те му колеги да паркират безплатно на територията на „синя зона” в общината.

Капитанов и Пламен Чолаков бяха за безплатно паркиране на съветниците.

Идеята му предизвика възмущението на цялата петричка общественост и на част от колегите му. „Петрич е малък град. От най-далечната точка до центъра пеша се върви за 10 мин.

Депутатът Георги Динев

Като не иска да се бръкне с 1 левче, да ходи пеш този Заечки. Не стига, че фирмите на строителите от сдружението, което представлява, са абонирани за обществените поръчки. Ние, обикновените хора, които нямаме нищо общо с политиката, да не сме по-богати от тях?

Съветниците отхвърлиха предложението за безплатно паркиране на представителите на ОбС. В средата – Владимир Стефанов

Те си докарват по 500-600 лв. като общински съветници. Те се трудили, а ние да не би да спим? Да не би нашите доходи да са по-големи от техните? И няма ли да се засрамят и да спрат да гледат към обществените поръчки? От тях не може да ни дойде ред и не трябва ли всички общински съветници да бъдат проверени по Закона за конфликт на интереси?

Лъскави автомобили по паркингите в Петрич
Мерцедесът е с документ за инвалид.

Нека да направят отчет кой колко пари е взел от общината като заплати и чрез обществени поръчки на свои фирми и фирми на роднини. И как не ги е срам да се скръзат за едното левче? Като им се вижда много, да отменят синята зона не само за себе си, а и за целия град. Не сме ги пратили да мислят само за себе си и за собствения си джоб”, звъняха десетки гневни петричани в редакцията.

Припомняме, при проверка в Агенцията по обществените поръчки и Търговския регистър от 2017 г. стана ясно, че по 700 000 лв. от един обект са влезли в две фирми, свързани с общинските съветници Александър Василев и Владимир Заечки от Петрич, по линия на безплатното саниране.

Тильо Буров

През ноември 2017 г. стана ясно, че еднолично дружество „Заечки” с управител Екатерина Заечка, съпруга на Вл. Заечки, стана победител в конкурса за благоустрояване на зеленчуковата борса край Кърналово за 90 000 лв.

От ГЕРБ бяха против идеята на Заечки. Само Янков от тяхната група направи предложение паркирането на съветниците да остане безплатно, когато има сесии, но съпартийците му го отхвърлиха.

Единствено от групата на БСП Заечки получи категорична подкрепа. Димитър Капитанов взе думата, за да разобличи всички съветници, които се притивопоставиха на сладката привилегия. Капитанов дори хвърли обвинение срещу противниците на Заечки: „Хората нямат нищо против да получим тази привилегия. Няма да ощетим никого, понякога заседанията на комисиите са по-дълги от сесиите. Това, което правите, е популизъм”, каза Капитанов и изчете определението що е то популизъм от тълковния речник на гугъл. Предложението на Заечки не бе прието в ОбС.

Стоян Божинов

Войводата Стоян Божинов направи на пух и прах съветниците, като заяви: „Искам премахване на „синя зона”. Тя не се управлява добре, пълен хаос е”. В крайна сметка съветниците промениха наредбата. Месечният абонамент за лека кола от 65 лв. падна на 40 лв. За 6 месеца намалението е от 300 на 200 лв. Годишният абонамент за „синя зона” – от 550 на 350 лв. В събота от 8 до 14 ч отпадна платената „синя зона”. Отпадна и предложението за налагане на глоба с фиш на таксиметрова местостоянка, тъй като Законът за движение на пътищата не го визира като нарушение. „Това е пропуск в закона. Трябва да има респектиращи мерки. Говорихме с местния депутат Георги Динев. Това е проблем за цялата страна. И е много сериозен и неразрешим. Помолихме го да внесе поправка в закона, но той заяви, че това е твърде дребно и не му се занимава”, заяви шефът на синята зона …Тильо Буров. „Ето какво означава за един депутат дребна работа. А иначе Динев с какво „по-едро” тогава се занимава в парламента и каква работа е свършил? Какво е важно за него при това положение? Каква работа е свършил за Петрич, за страната или най-важно е да вземе 5000 лв. заплата?, питат петричани.

Отношението на хората към „синя зона” е в съотношение 60:40 „за”. Отзивите са добри, каза Буров. Той допълни, че навремето е служил в Плевенската военна школа заедно с племенника на прочутия държавник Атанас Буров – Димитър. „Отначало шефовете ни възприемаха като родственици и двамата, но скоро се разбра кой е верният. Въпреки това и двамата изкарахме чудесна служба. Аз бях шофьор, Димитър беше отличен танкист.”

Същевременно екип на в. „Вяра” видя, че баровски коли, накацали по паркингите в Петрич, не заплащат. Лъскав мерцедес например имаше документи за инвалид и паркира безплатно. „Никой обаче не е видял от колата да слиза инвалид”, коментираха минаващи перничани.